Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste, petiții și conspirații, în câteva sate din Suceava. Localnicii, supărați de posibilitatea instalării antenelor 5G

Au fost proteste în mai multe sate din Suceava. Localnicii din satul Buda, de pildă, s-au alarmat după ce acolo a apărut o structură metalică a ceea ce ei au înțeles că va fi o antenă 5G.

Tehnologia 5G, motiv de scandal în unele sate din județul Suceava

Sătenii din Buda au chemat primarul comunei și au cerut explicații, nemulțumiți de faptul că structura se află la mai puțin de 100 de metri de case, școală sau grădiniță. Imobilele sunt în imediata apropiere a instalației, fapt care ar fi generat îngrijorări privind impactul asupra sănătății, scrie News Bucovina.

Chiar i-au certat pe reprezentanții autorităților locale care, potrivit publicației locale, au anunțat că vor amenda compania de telecomunicații pentru că nu ar fi trimis vreo notificare înainte de a construi antena. Probleme asemănătoare au mai fost semnalate și în satele învecinate, Burla și Lămășeni.

„Ce e asta?”

„Semnăturile adunate”.

„Avem și așa ceva”.

„Semnături adunate. Sesizare către Primăria comunei Zvoriștea. >>Noi, locuitorii satului, (...) nu suntem de acord cu antena care s-a montat la 100 de metri de școală și grădință. Drept dovadă... (...)<<”.

Potrivit sursei menționate anterior, viceprimarul comunei Zvoriștea a vorbit cu localnicii și a menționat că firma de telecomunicații a informat că nu este vorba despre o antenă 5G, dar că o va amenda pentru „neîndeplinirea obligației de a notifica autoritatea locală înainte de a construi antena”.

#TheCube: Tehnologia 5G - conspirațiile, controversele și avantajele ei

Nu este prima dată când tehnologia 5G este în mijlocul unor astfel de controverse. Astfel de situații au existat inclusiv în perioada pandemiei, când era considerată responsabilă de răspândirea virusului Sars Cov-2.

Radu Hângănuț, la The Cube, a explicat de ce această tehnologie este atât de mult dezbătută. Pe scurt, radiațiile non-ionizante ale antenelor GSM nu modifică celulele ADN.

Radu Hângănuț: „În această situație contează mult ce cred oamenii că se întâmplă și lucrurile de care le este frică, lucrurile care îi neliniștesc. Vedem, astfel, și reacțiile. Însă, tehnologia 5G este cea de care avem nevoie pentru a evolua din punct de vedere tehnologic ca societate, la nivel mondial. Dar ne opunem pentru că nu înțelegem, cum nu înțelegeam unele chestiuni medicale nici în perioada pandemiei de Covid. Tehnologia 5G nu e ceva palpabil, nu te poți duce să te uiți la acele unde și să pui mâna pe ele, însă nu a mers nimeni în acele localități din Suceava să le explice oamenilor ce se întâmplă, de fapt”.

Tehnologia 5G - mituri

  • 5G nu este cauza apariției Covid-19
  • 5G nu ucide păsări sau plante
  • 5G nu afectează sănătatea

Tehnologia 5 - avantaje

  • Viteza de aproape 20 de ori mai mari decât cele pe care le avem la tehnologia 4G, care acum e foarte comună pe dispozitivele pe care le folosim
  • Capacitatea de a conecta mult mai multe dispozitive
  • Capacitatea de a transfera rapid cantități mari de date

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE