Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele din sănătate continuă și după negocieri. Sindicaliștii au primit de la Guvern promisiunea unei creșteri salariale cu 20%

Câteva sute de lei în plus pe lună și multe promisiuni. Cum ar fi că până la jumătatea anului 2024, salariile lor vor fi mai mari cu 20 de procente. Asta au obținut asistentele și infirmierele, după negocierile cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria. În aceste condiții, sindicaliștii Federației Sanitas vor continua protestele și în data de 1 februarie.  

Guvernul a anunțat că Federația Sanitas a obținut o creștere salarială totală de 20%, în două tranșe, atât pentru angajații din Sănătate, cât și pentru cei din Asistență Socială. Prima etapă ,  o creștere de cinci procente,  la începutul anului, odata cu toți bugetarii, pentru a acoperi rata inflatiei. Pentru a doua tranșă, de 15 procente , Guvernul se angajează să găsescă bani până în luna iunie. 

Marcel Ciolacu, premierul României din ședința Guvern: ”Prioritatea mea și a acestui guvern este să eliminăm inechitățile acumulate de-a lungul anilor.”

Iulian Pope, Prim-vicepreședinte al Federației Sanitas: ”În principiu, principala noastră cerere, o creștere cu 20% în anul 2024 pentru lucrătorii din sistemul sanitar, a fost acceptată. Vor mai fi întâlniri pe cifre pentru această cerere. Avem un calendar de acțiuni, ne ținem de el, ceea ce înseamnă că pe 1 februarie vom fi la Ministerul Sănătății cu pichetul așa cum e aprobat de Consiliul Național.”

Proteste în fața Ministerului Muncii

Sindicaliștii Federației Sanitas au protestat timp de două ore în fața Ministerului Muncii. Salariile mici sunt principala nemulțumire a angajaților din sănătate. Reclamă însă și volumul mare de muncă din lipsă de personal. 

”E frustrant în momentul de față, pentru că suntem subnormați ca și personal, iar salariile nu s-au mai mărit din 2018, deși inflația a crescut exorbitant în ultimii ani de zile. Ratele, impozitele, taxele, absolut totul s-a dublat. Da, numai salariile noastre, din nefericire, au rămas pe loc”, spune un cetățean. 

”Eu sunt asistent șef, iar bani în mână iau 4.500 lei. (Reporter: Câți ani de muncă?) Un asistent debutant, dacă nu am mai lucrat, dacă nu are vechime, ia aproape 2.000 și un pic de lei”, a menționat un asistent.  

Nu doar asistenții se plâng de salariile mici. 

”Medicilor rezidenți care pleacă de la 3.500 lei și ajunge undeva până în 4.115 lei. Salariul de medic specialist 7.037 lei, salariul de medic primar 8.200 lei. Acestea sunt sumele nete cu care ei merg acasă. La medici s-a luat și norma de hrană, s-au luat și voucherele de vacanță. Ei cei sunt cei mai pedepsiți în anul 2024”, spune un protestatar. 

”Sunt kinetoterapeut de peste 15 ani. Am în față un fluturaș al unei colege de-ale mele, care este absolventă de facultate și are 3.500 de lei. Are familie și dorește să-și facă un credit pentru casă. Toate băncile au refuzat-o plătește chirie și mai ramane doar cu câțiva bani cu care să se întrețină”, a spus un alt protestatar. 

Protestatarii atrag atenția că salariile  mici din sănătate vor prelungi criza lipsei de personal. Ei spun tinerii nu sunt atrasi de munca în spitalele de stat, cei mai mulți aleg sectorul privat sau chiar să plece din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE