Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste ale sindicaliștilor din sănătate. Care sunt nemulțumirile și revendicările

Sindicaliștii din sănătate anunță proteste pe 15 și 16 iunie. Atât federația Solidaritatea Sanitară, cât și TESA susțin că există nemulțumiri în cadrul personalului din unitățile medicale în ceea ce privește diferențele salariale.

UPDATE: Pentru vineri, sunt anunțate proteste și din partea Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA.

Comunicatul TESA:

"Demonstrația este menită să atragă atenția ministrului muncii și guvernanților că o nouă discriminare a unor categorii de salariați din sistemul sanitar, în noua lege a salarizării, este de neacceptat pentru UNIUNEA TESA!

De șase ani, categorii importante de salariați din sistemul sanitar au fost grav discriminate de actuala legea a salarizării nr. 153/2017. Este vorba, în primul rând, de personalul nemedical tehnic-economic-administrativ (TESA) dar și de personalul BBC (biologi, biochimiști, chimiști), psihologi, personal auxiliar -sanitar. Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale între personalul medico-sanitar și celelalte categorii de salariați (situație unică în Europa), iar acest lucru a condus la un profund sentiment de nedreptate, care este deja cronicizat în rândul lucrătorilor din sănătate.

CONCEPTUL „O SINGURĀ ECHIPĀ UNITĀ”, medicală și nemedicală, pregătită și motivată în slujba pacientului, a fost pur și simplu distrus de o politică separatistă, discriminatorie și iresponsabilă. Personalul cu studii superioare (economiști ,juriști, ingineri, din sectoarele TESA, a fost profund nedreptățit, în ciuda funcțiilor de răspundere pe care le îndeplinesc. Personalul cu studii medii, tehnicieni, meseriași și muncitori primesc salarii profund demotivante, în timp ce de munca lor depinde funcționarea tehnică, în siguranță, a spitalelor!

Situația de DISCRIMINARE a trenat indiferent de miniștrii ajunși rând pe rând la putere și nimeni nu a fost în stare să schimbe ceva până acum, în ciuda nenumăratelor proteste sindicale, timp de 6 ani. Singurele mici compensații au fost legate de lupta sindicatelor TESA în justiție, unde numeroase procese au fost câștigate referitor la trecerea salarizării de pe Anexa 8 pe Anexa 7 (mai favorabilă, dar insuficientă pentru personalul TESA). Noua lege a salarizării dă șansa ca, în sfârșit, aceastā situație gravă să fie remediată, iar discriminarea să fie eliminată și indiferent de noile anexe, fiecare categorie de salariați din sectorul sanitar să-si găsească locul într-o grilă salarială echilibrată, corect concepută, în funcție de studii, experiență și importanța muncii. Nimeni nu trebuie să se mai simtă umilit în sistemul sanitar. Ajunge!

Cerem să se facă dreptate! Nu este vorba numai de discriminare salarială! Ca și în cazul profesorilor, este vorba de demnitate și eliminarea sentimentului de umilință în rândul categoriilor de salariați din sănătate discriminați si ignorați până acum!

REVENDICĀRILE UNIUNII TESA SUNT URMĀTOARELE:

1.Eliminarea discriminării, în cadrul noii legi a salarizării din sănătate, pentru personalul TESA și pentru toate categoriile de salariați care au suferit ca urmare a aplicării Legii 153/2017.

2.Personalul nemedical din spitale să fie cuprins în Anexa- Sănătate, în noua lege a salarizării și să nu mai fie separat de partea medico-sanitară. Echipa din spitale să fie ÎMPREUNĀ, medical si nemedical.

3.Sā nu scadă niciun venit aflat în plată, în momentul intrării în vigoare a noii legi a salarizării.

4.Deblocarea posturilor în sistemul sanitar.

5.Sporurile în sănătate să fie raportate la salariile aflate în plată.

6.Acordarea voucherelor de vacanță tuturor salariaților din sănătate, prin plata acestora de la bugetul de stat.

7.Revenirea la indemnizația de hrană neimpozitată, prin acordarea de carduri sau tichete de masā, actualizată la 40 de lei/zi.

8.Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru toți angajații unităților sanitare de mono specialitate, în care activitatea se desfășoară în condiții de pericol - Pneumoftiziologi (TBC), Psihiatrie și Boli Infecțioase" - și introducerea drepturilor de acordare a Sporurilor pentru tot personalul (medical și nemedical) care lucrează în spitalele de acest tip și în Regulamentul Sporurilor.

8.Clarificarea situației structurilor de Managementul Calității (SMC) - eventual, introducerea în categoria de personal auxiliar - sanitar - având în vedere că au angajați și medici, conform Ordinului 1312/2020.

Uniunea TESA așteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie 2023, așa cum a fost anunțat. În funcție de cum va arăta acesta, ne vom radicaliza sau nu acțiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală."


Știrea inițială:

Federația Solidaritatea Sanitară organizează alt protest, după cel de pe 7 iunie, când Federația Sanitas a declanșat o grevă japoneză.

"Joi, 15.06.2023, în intervalul orar 12:00-12:30 se va desfășura pichetarea unităților sanitare. Protestul se desfășoară fără întreruperea activității unităților, fiind un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale, adresat politicienilor care tocmai vor fi (re)instalați la putere. Acest protest are un caracter inovativ, modalitatea de desfășurare afirmând în mod direct necesitatea de rezolvare a problemelor indicate în revendicări", se arată în comunicat.

Totodată, joi se lansează și al doilea protest, "Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare" (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază).

Protestul vine ca urmare a nemulțumirii medicilor de modul în care sunt plătite gărzile, dar și de calitatea vieții profesionale.

Angajații din sistenul public de sănătate susțin revendicările din "Decalogul revendicărilor Federației Solidaritatea Sanitară". În plus, aceștia se arată îngrijorați de posibilitatea scăderii veniturilor ca urmare a viitoarei legi a salarizării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE