Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adolescentele, sub presiunea ”perfecțiunii din online”: 4 din 10 adolescente se simt vinovate dacă mănâncă nesănătos

Slabe, înalte și tonifiate. Așa arată multe fete pe social media. O imagine uneori distorsionată care devine un standard pentru multe adolescente.

Acestea țin diete extreme și își pun viața în pericol din dorința de a atinge perfecțiunea. Jumătate dintre fetele care au participat la un sondaj World Vision România spun că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare.

Șase din zece adolescente au încercat diete extreme cel puțin o dată în viață. Pentru aproape un sfert aceste diete periculoase sunt o obișnuință.

”În cazul în care o adolescent dezvoltă anorexie, asta pune în pericol sănătatea persoanei. Am lucrat cu adolescente care erau la limita supraviețuirii, din cauza acestei tulburări de comportament alimentar. Erau granite cu perfuzii. Refuzau să iasă din casă, deși slăbise foarte mult. Considerau că sunt în continuare supraponderale. Deci, pot avea efecte absolut dramatice aceste tulburări de comportament alimentar.”, a declarat Gabriela Dumitru, psihoterapeut

Patru din zece tinere se simt vinovate dacă mănâncă nesănătos

În timp ce, patru din zece tinere se simt constant sau frecvent vinovate dacă mănâncă ceva considerat nesănătos. Care pot fi efectele tulburărilor de comportament alimentar ne-a spus psihoterapeutul, Gabriela Dumitru.

Din cauza complexelor dezvoltate, peste jumătate dintre adolescente au refuzat să participe la anumite activități sociale pentru că se simțeau “nesigure de aspectul lor fizic”.

Iar 47% se gândesc constant sau frecvent că viața lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit. Majoritatea cred că iubirea de sine și acceptarea propriului corp ar trebui să fie discutate cu profesorii în timpul orelor.

Să avem o preocupare mult mai mare de a promova în social media modele sănătoase, diverse, cât mai realiste. Să acceseze programe, să vorbească cu specialiști despre ce înseamnă corpul, despre cum ne putem accepta.

Ar trebui să popularizăm conceptul iubirii și acceptării de sine, astfel încât să ajungă și la adolescenți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE