Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. 15 elevi, la spital după ce au mâncat sendvișuri cu mucegai, primite la școală în Iași

15 elevi au ajuns, joi, la spital, după ce s-au simțit rău în timpul orelor, în comuna Strunga din Iași. Copiii au început să se simtă rău după ce au mâncat pachetul primit de la școală, pachet inclus în programul ”Masa Sănătoasă”. Părinții sunt revoltați și susțin că masa sănătoasă a inclus astăzi și mucegai.

Sendvișurile oferite joi elevilor de la Școala Gimnazială din localitatea Strunga au avut și ingrediente mucegăite. Unii copiii le-au aruncat, însă cei care le-au mâncat au început să se simtă rău, în mai puțin de o oră. Imediat au fost anunțați părinții.

07/06/2024 , 16:53

Firma care a livrat sendvișurile cu mucegai pentru școala din Strunga, amendată

Firma care a livrat sendvișuri cu mucegai elevilor din comuna ieșeană Strungai, prin programul ”Masa Sănătoasă”, a fost amendată cu 10.000 de lei.

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare au descoperit că societatea nu avea autorizație pentru servicii de catering. Și restaurantul unde era pregătită mâncarea a fost închis până la remedierea problemelor.

07/06/2024 , 11:11

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: Starea elevilor din Strunga este bună

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat, vineri, că starea elevilor din Strunga internaţi în unitatea medicală este bună.

"Sunt 15 copii internaţi, cu stare generală bună în prezent. Nu au vărsat de la momentul internării, trei dintre ei au prezentat scaun semiconsistent în cursul nopţii. Fără alte stări semnificative pe parcursul nopţii", a transmis Florin Roşu.

Şaisprezece copii de la Şcoala Gimnazială Strunga au prezentat manifestări digestive după ce au mâncat sandwich-uri primite prin programul "Masa sănătoasă". Manifestările erau de tip greaţă, vărsături, scaune modificate. Iniţial a fost solicitat ajutorul personalului medical al dispensarului din localitate. Ulterior, aceştia au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase cu ambulanţe şi autospeciala de transport victime multiple SMURD.

Părinte: ”Am primit un telefon din partea fiicei. Mi-a spus că se simte rău. După care am întrebat ce s-a întâmplat. Mi-a spus că sunt probleme la școală pentru că au mâncat niște sendvișurile care se dau la școală. Erau stricate, mucegăite. Sendvișurile care nu s-au dat ieri s-au dat astăzi”.

Alertat, directorul a început să-i ducă pe elevi la dispensarul din localitate.

dr. Irina Herța, medic de familie comuna Strunga, jud. Iași: ”Au venit de la școală însoțiți de domnul director vreo cinci copii. Apoi până la 15 copii aveau simptome de urticarie, cu dureri de cap, cu dureri de burtă.

S-a acordat primul ajutor în primul moment. Având în vedere că au venit de la școală cu directorul, s-au anunțat părinții. În funcție de gravitatea cazurilor, au fost puse perfuzii intravenoase. De când lucrez aici, nu m-am întâlnit niciodată cu cazuri de genul ăsta și atât de mulți”.

15 copii au fost duși la spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu două ambulanțe, dar și cu o autospecială de victime multiple.

prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi: ”Apelul la 112 a venit de la Strunga. Copiii dintr-o școală manifestau acuze digestive, respectiv greață, vărsături, modificări de scaun, după consumul unor sandviciuri la școală.

Evoluția poate fi una bună care răspunde la tratament în câteva ore sau se poate să existe complicații, cu deshidratare, cu tulburări electrolitice. Toate vor fi investigate”.

Directorul școlii le-a spus părinților că nu verifică mâncarea oferită elevilor

Părinții au încercat să ceară explicații de la conducerea școlii, care le-ar fi transmis că mâncarea nu este verificată pentru că pachetele ajung sigilate.

Părinte: ”Sendvișurile erau stricate. Carnea era vânătă, cu mucegai pe ea. Am vorbit cu conducerea școlii. Domnul director a spus că nu are nicio vină. L-am întrebat dacă nu verifică, pentru că ar trebui să verifice. A spus că școala nu verifică. Nu este obligația școlii să verifice pentru că sendvișurile vin ambalate”.

Copiii au primit sendvișurile prin Programul Masa Sănătoasă, în care scoala din Strunga a fost inclusă pe 15 mai. O firmă din Târgu Frumos, județul Iași, livrează produsele în fiecare zi. Din primele informații, aceste sendvisuri ar fi trebuit primite ieri, dar a fost zi liberă, așa că au fost aduse a doua zi, când, de fapt, copiii ar fi trebuit să primească altceva de mâncare. Direcția de Sănătate Publică a deschis o anchetă epidemiologică.

Antonina Bliorț, Inspectoratul Școlar Iași: ”Până la identificarea sursei exacte a acestor îmbolnăviri de către specialiștii DSP Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași a stabilit că pachetul alimentar nu va mai fi distribuit copiilor din școală. Precizăm că acest proiect Masă sănătoasă este implementat de UAT în colaborare cu unitatea de învățământ”.

Copiilor li s-au prelevat probe de sânge care au fost trimise la laborator. În funcție de rezultatele controlului, DSP Iași va lua măsurile corespunzătoare, au transmis reprezentanții instituției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE