Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul Global din Elveția: o coaliție pentru pace. Ambasadorul Ucrainei la București a vorbit despre principala provocare pentru Europa

Summitul global pentru pace în Ucraina, ce va fi găzduit de Elveția, la Bürgenstock, pe 15 și 16 iunie, va urmări trei teme majore: securitatea nucleară și măsurile de protecție împotriva radiațiilor, securitatea alimentară și problematica umanitară.

Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopciuk, a explicat joi că cele peste 100 de state și organizații internaționale care și-au anunțat participarea susțin principiul inadmisibilității folosirii armamentului nuclear. În plus, Prokopciuk spune că o criză asemănătoare celei din 2022, când pentru prima dată în istorie o centrală nucleară – cea de la Zaporojie – a fost capturată prin forță militară - de către trupele ruse de invazie - reprezintă un pericol pentru întregul continent și nu trebuie să se mai repete.h

Ambasadorul Ihor Prokopciuk: ”Succesul Ucrainei în apărarea teritoriului propriu este în interesul României”

De asemenea, ambasadorul ucrainean la București, Ihor Prokopciuk, susține că succesul Ucrainei consolidează mediul de securitate al României, însă, pierderile pe câmpul de luptă sau în privința infrastructurii sporesc riscurile.

Prokopciuk a vorbit și despre posibila cedare de către România a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către Armata ucraineană.

”Nu se poate spune că negociem cu prietenii noştri români legat de transferul unui sistem PATRIOT. Am transmis nevoile, cererile Ucrainei şi sperăm şi ne aşteptăm să existe o posibilitate de a răspunde acestor nevoi şi cereri. Aşa că salutăm faptul că există acum, în România, acest proces de evaluare privind posibilitatea de a răspunde acestei cereri şi sperăm că răspunsul va fi 'Da'", a menționat Prokopciuk, potrivit Agerpres.

Diplomatul a evidențiat că militarii ucraineni ar avea nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot și că este în interesul României ca Ucraina să se poată apăra, ținând cont că războiul este purtat la câteva sute de kilometri de granița româno-ucraineană.

"Succesul Ucrainei în apărarea teritoriului propriu este în interesul României. Succesul Ucrainei consolidează mediul de securitate al României, în timp ce pierderile Ucrainei pe terenul de luptă sau în ceea ce priveşte infrastructura de orice fel cresc riscurile şi pentru această ţară (România - n.r.). România este cea mai apropiată ţară de această zonă de conflict în desfăşurare, la câteva sute de kilometri depărtare. Aşadar, cu cât noi, ucrainenii, descurajăm sau contracarăm atacurile ruse, cu atât România este mai sigură. Când trupele ucrainene au reuşit să facă forţele ruse să se retragă de pe Insula Şerpilor, acum doi ani, am contribuit la securitatea navigaţiei pe Dunăre", a afirmat el.

Potrivit ambasadorului Ucrainei, discuțiile din Elveția vor porni de la planul de pace în 10 puncte propus de președintele Vladimir Zelenski încă din 2022 și consfințit printr-o rezoluție ONU în februarie, anul trecut. Propunerea a fost, însă, respinsă în repetate rânduri de Rusia care acum nu este invitată la summitul de pace pentru că ”ar bloca totul”, așa cum a afirmat recent președintele Zelenski.

Kremlinul a catalogat summitul global de pace din Elveția ca ”absurd” și ”inutil”, atât timp cât Rusia nu ia parte la discuții.

Marea miză a diplomației ucrainene: participarea Chinei la conferința din Elveția

Mai mulți oficiali ucraineni, în frunte cu Volodimir Zelenski, au făcut o serie de turnee internaționale pentru a obține susținerea cât mai multor țări în demersul de pace. Una dintre principalele ținte ale diplomației ucrainene a fost China, recunoscută pentru relația sa strânsă cu Rusia. După ce, inițial, mesajul de la Beijing a fost că oficialii chinezi se gândesc la posibilitatea participării, zilele trecute purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat pentru AFP că summitul din Elveția ”ar trebui să aibă recunoașterea Rusiei și Ucrainei, participarea egală a tuturor părților și discuții corecte despre toate planurile de pace”. În consecință, China a anunțat că nu va participa la discuții.

Ambasadorul Ucrainei la București a spus, joi, că discuțiile diplomatice cu Beijing-ul continuă până în ultimul moment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE