Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jumătate din forţele Hamas au fost eliminate, gruparea islamistă trece la insurgenţă

Jumătate din forţele Hamas au fost eliminate în cele opt luni de război în Gaza, iar gruparea islamistă palestiniană contează acum pe tactici de insurgenţă, cu atacuri urmate de retragere, au declarat agenţiei Reuters oficiali americani şi israelieni.

Conform estimărilor a trei oficiali de rang înalt din SUA, citate joi de agenţie, Hamas - care guvernează Fâşia Gaza - mai dispune acum doar de 9.000 până la 12.000 de luptători, de la 20.000-25.000 înainte de conflict, în timp ce Israelul recunoaşte că a pierdut aproape 300 de militari.

Combatanţii palestinieni evită în prezent, de cele mai multe ori, ciocnirile susţinute cu forţele armate israeliene care se apropie de oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza. Ei recurg la ambuscade şi bombe improvizate, lovind de multe ori în spatele liniilor inamicului.

Pentru a discuta cu Reuters subiecte sensibile, oficialii americani, buni cunoscători ai câmpului de luptă din Gaza, au solicitat să nu le fie dezvăluită identitatea.

Ei au apreciat că prin astfel de tactici insurgenţa Hamas ar putea dura câteva luni, cu ajutorul armelor aduse prin tuneluri, refăcute din muniţii neexplodate sau capturate de la israelieni.

Şi consilierul pentru securitate naţională al premierului israelian Benjamin Netanyahu pare să fie de acord cu estimările respective. El a afirmat săptămâna trecută că războiul ar putea dura cel puţin până la sfârşitul anului.

Unii luptători din Hamas îşi filmează ambuscadele, difuzând apoi imaginile editate prin Telegram sau alte reţele sociale, în scop de propagandă.

Peter Lerner, purtător de cuvânt al forţelor armate israeliene, a declarat pentru Reuters că mai este mult până la distrugerea Hamas. Şi el a apreciat că gruparea şi-a pierdut aproximativ jumătate din efectivele combatante. Armata se adaptează la schimbarea tacticii, a susţinut oficialul, recunoscând că Israelul nu poate elimina toţi luptătorii palestinieni sau distruge toate tunelurile din Gaza.

"Nu există obiectivul de a-i ucide până la ultimul pe teroriştii de pe teren. Acesta nu este un obiectiv realist. Distrugerea Hamas ca autoritate care guvernează este un obiectiv militar realizabil, care poate fi atins", a adăugat Lerner.

El a recunoscut că lupta va fi de durată şi că după 17 ani de când Hamas controlează Gaza şi şi-a dezvoltat capacităţile "nu există o soluţie rapidă".

Rafah, ultimul bastion al rezistenţei Hamas

În Rafah, ultimul bastion al rezistenţei Hamas, se află, conform unor oficiali din Israel şi SUA, circa 7.000-8.000 de luptători Hamas, pe poziţii fortificate. Liderii grupării - Yahya Sinwar, fratele acestuia, Mohammed, şi adjunctul lui, Mohammad Deif - sunt încă în viaţă şi se crede că se ascund în tuneluri, având ostatici israelieni, arată sursele respective.

Un oficial american a explicat că Hamas şi-a dovedit capacitatea de a se retrage rapid după atacuri, regrupându-se şi reapărând în zone pe care israelienii credeau că le-au curăţat de militanţi.

Palestinienii au construit de-a lungul anilor un întreg oraş subteran, cu 500 de km de tuneluri, aproape jumătate din lungimea celor ale metroului din New York; militarii israelieni numesc labirintul respectiv "metroul din Gaza". Tunelurile au instalaţii de ventilaţie şi alimentare cu energie şi apă, asigurând adăposturi pentru liderii Hamas şi pentru centrele de comandă şi control, precum şi spaţii de depozitare pentru arme şi muniţii.

Armata israeliană a comunicat săptămâna trecută că a preluat controlul întregii frontiere terestre dintre Fâşia Gaza şi Egipt pentru a opri contrabanda cu arme. Militarii afirmă că în zonă au fost descoperite circa 20 de tuneluri folosite de Hamas pentru a aduce arme în Gaza. Oficialităţile egiptene au dezminţit în trecut existenţa unui trafic clandestin, susţinând că Egiptul a distrus de mulţi ani reţeaua de tuneluri către Gaza.

Războiul cu Hamas este cel mai îndelungat şi violent conflict în care s-a angajat vreodată Israelul, de la invazia în Liban din 1982, când a încercat să elimine de acolo Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

Premierul Netanyahu a respins cererile din ţară şi din străinătate de a prezenta un plan post-conflict pentru Gaza. Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că lipsa unei astfel de foi de parcurs poate duce la haos în teritoriul respectiv.

Un oficial arab a declarat agenţiei Reuters că în Gaza au apărut deja bande de infractori, în contextul vidului de putere. Ei confiscă livrările de alimente şi comit jafuri armate. Sursa respectivă, precum şi alte două, de asemenea arabe, de nivel guvernamental, au apreciat sub rezerva anonimatului că armata israeliană s-ar putea confrunta cu ameninţări similare celor cu care s-au confruntat americanii la Fallujah, în 2004-2006, după invazia condusă de SUA în Irak. Insurgenţa de la Fallujah a sporit mai întâi forţele Al-Qaida, apoi cele ale Statului Islamic, împotmolind Irakul în conflict şi haos, din care ţara nu a ieşit încă de tot nici după două decenii.

Gadi Eisenkot, fost comandant militar, acum membru al cabinetului de război al lui Netanyahu, a propus o coaliţie internaţională condusă de Egipt ca alternativă la guvernarea Hamas din Gaza. Într-o informare pentru comisia de politică externă şi apărare a parlamentului israelian, unde a fost audiat cu uşile închise, el a subliniat caracterul complex al războiului împotriva militanţilor. "Este o luptă religioasă, naţionalistă, socială şi militară fără lovituri decisive, mai degrabă un război prelungit care va dura mulţi ani", a explicat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE