Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul afirmă că peste o treime din ostaticii duşi în Gaza sunt morți

Israelul crede că peste o treime din ostaticii rămaşi în Gaza sunt morţi, indică un bilanţ realizat de guvernul israelian, informează Reuters.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.189 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatici şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până luni la prânz cu 36.479 de morţi şi 82.777 de răniţi în rândul palestinienilor.

Dintre ostaticii duşi de militanţii Hamas în Fâşia Gaza în timpul atacului din 7 octombrie, mulţi au fost eliberaţi în luna noiembrie, în cadrul unui schimb pentru prizonieri palestinieni ce erau închişi în Israel, iar alţii au fost recuperaţi - vii sau morţi - de către trupele israeliene.

120 de ostatici au rămas în captivitate

Guvernul israelian declară că 120 de ostatici au rămas în captivitate, dintre care 43 au fost declaraţi morţi în absenţă de către autorităţile israeliene, pe baza diverselor surse de informaţii, printre care imagini de la camerele de luat vederi, înregistrări făcute de trecători sau analize medico-legale.

Unii oficiali israelieni au declarat în cadru privat că numărul ostaticilor morţi ar putea fi mai mare.

Luni au fost adăugate încă patru nume pe lista celor decedaţi.

Preşedintele american Joe Biden a prezentat vineri un plan în trei etape pentru încheierea conflictului dintre Israel şi Hamas. Prima fază ar fi o încetare totală a focului, cu o retragere a trupelor israeliene din "zonele populate din Gaza" pentru o perioadă de şase săptămâni. În paralel ar avea loc eliberarea unor ostatici israelieni răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în special femei şi bolnavi, şi eliberarea de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Încetarea temporară a focului ar putea deveni "permanentă" dacă Hamas "îşi respectă angajamentele", potrivit preşedintelui american.

Următoarea fază a planului ar include în special eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi, iar armata israeliană ar trebui să se retragă complet din Fâşia Gaza.

În faza a treia ar începe reconstrucţia în Fâşia Gaza - pe o perioadă de trei până la cinci ani, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE