Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken a discutat cu ministrul israelian al Apărării despre un armistiţiu în Gaza. SUA se așteaptă ca Israelul să accepte planul de pace

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a discutat telefonic duminică cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, despre "propunerea de a se ajunge la o încetare totală a focului" în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas, a indicat Departamentul de Stat, potrivit AFP.

"Secretarul de stat a salutat dorinţa Israelului de a încheia un acord şi a afirmat că Hamas are responsabilitatea de a-l accepta", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

SUA se așteaptă ca Israelul să accepte planul de pace

Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru, notează AFP.

Acest plan "este o propunere israeliană. Ne aşteptăm, dacă Hamas este de acord cu propunerea care i-a fost transmisă, (şi anume) o propunere israeliană, ca Israelul să spună da", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, la ABC News.

Foaia de parcurs a fost transmisă joi seara, ora Washingtonului, mişcării islamiste palestiniene, a precizat John Kirby.

"Aşteptăm un răspuns oficial din partea Hamas", a adăugat el.

Mişcarea palestiniană a apreciat drept "pozitivă" noua propunere în vederea unei încetări a focului în Fâşia Gaza, asociată cu eliberarea de ostatici.

Trei faze în planul de pace

Vineri seara, preşedintele Biden a anunţat o foaie de parcurs propusă de Israel care urmăreşte realizarea, în etape şi în anumite condiţii, unei încetări permanente a focului.

Prima fază, a spus el, va fi o încetare a focului cu o retragere israeliană din zonele dens populate din Fâşia Gaza pentru o durată de şase săptămâni.

Sfârşitul luptelor ar fi însoţit în special de eliberarea unor ostatici răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie şi reţinuţi în Fâşia Gaza, mai ales femei şi bolnavi, şi de eliberarea unor palestinieni închişi în Israel.

Contururile fazei a doua a planului vor fi negociate în timpul încetării focului de şase săptămâni, potrivit preşedintelui Biden. În eventualitatea reuşitei negocierilor, luptele s-ar opri definitiv şi toţi ostaticii încă ţinuţi în Fâşia Gaza s-ar întoarce acasă, inclusiv soldaţii. Iar forţele israeliene s-ar retrage complet de pe teritoriu.

Pentru faza a treia, va fi lansat, cu sprijinul Statelor Unite şi al comunităţii internaţionale, un vast plan de reconstrucţie a Fâşiei Gaza, devastată de bombe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE