Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benjamin Netanyahu: "Condiţiile Israelului pentru a opri războiul nu s-au schimbat"

"Condiţiile Israelului pentru a opri războiul nu s-au schimbat", a indicat biroul lui Benjamin Netanyahu într-un comunicat, după propunerea de armistițiu în Gaza prezentată de Joe Biden.

În comunicat s-a mai menționat "distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi garantarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel", scrie Agerpres.

"Potrivit propunerii, Israelul va continua să insiste ca aceste condiţii să fie întrunite înainte de a fi pusă în practică o încetare a focului permanentă", a adăugat sursa citată.

De partea sa, liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid i-a cerut premierului Netanyahu să ţină cont de apelul făcut de Joe Biden pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza şi s-a oferit să sprijine executivul Israelului dacă partenerii de extremă dreapta părăsesc guvernul de coaliţie.

"Guvernul Israelului nu poate ignora discursul plin de semnificaţie al preşedintelui Biden. Există un acord pe masă şi ar trebui făcut", a scris Yair Lapid pe X.

"Îi reamintesc lui Netanyahu că are o plasă de siguranţă din partea noastră pentru un acord privind eliberarea ostaticilor dacă (Itamar) Ben-Gvir şi (Bezalel) Smotrich părăsesc guvernul", a adăugat Lapid.

Ce presupune noul plan de armistițiu

Prima fază a planului prezentat de Joe Biden ar fi o încetare totală a focului, cu o retragere a trupelor israeliene din "zonele populate din Gaza" pentru o perioadă de şase săptămâni. Încetarea luptelor ar fi însoţită de eliberarea unor ostatici israelieni răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în special femei şi bolnavi, şi eliberarea de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Încetarea temporară a focului ar putea deveni "permanentă" dacă Hamas "îşi respectă angajamentele", potrivit preşedintelui american.

Următoarea fază a planului ar include în special eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi, iar armata israeliană ar trebui să se retragă complet din Fâşia Gaza.

În faza a treia, va începe reconstrucţia în Fâşia Gaza - pe o perioadă de trei până la cinci ani, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională.

Peste 36 de mii de morți în urma conflictului

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.189 de persoane au fost ucise. Alte cel puţin 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până sâmbătă la prânz cu cel puţin 36.379 de morţi şi 82.407 de răniţi în rândul palestinienilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE