Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Biden detaliază propunerea de armistițiu în Gaza, Hamas răspunde pozitiv

Update: Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat vineri ceea ce a descris ca fiind o propunere israeliană în trei etape pentru o încetare a focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor israelieni, afirmând că „este timpul ca acest război să se încheie” și obținând o primă reacție pozitivă din partea Hamas.

Prima fază presupune o încetare a focului de șase săptămâni în care forțele israeliene se vor retrage din „toate zonele populate” din Gaza, unii ostatici - inclusiv bătrâni și femei - vor fi eliberați în schimbul a sute de prizonieri palestinieni, civilii palestinieni se vor putea întoarce la casele lor din Gaza și 600 de camioane pe zi vor aduce ajutor umanitar în enclava devastată.

În această fază, Hamas și Israelul ar urma să negocieze o încetare permanentă a focului, despre care Biden a spus că va dura „atâta timp cât Hamas își respectă angajamentele”. În cazul în care negocierile vor dura mai mult de șase săptămâni, încetarea temporară a focului se va prelungi în timp ce acestea vor continua.

În cea de-a doua fază, Biden a spus că va avea loc un schimb pentru toți ostaticii rămași în viață, inclusiv pentru soldații de sex masculin, forțele israeliene se vor retrage din Gaza și va începe încetarea permanentă a focului.

Știrea inițială: Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri că Israelul a propus un nou acord "global" de încetare a focului ce cuprinde şi eliberarea tuturor ostaticilor, transmit Reuters şi AFP.

Propunerea Israelului

Propunerea Israelului constă în retragerea tuturor forţelor sale de pe teritoriul palestinian timp de şase săptămâni, o încetare completă a focului şi eliberarea tuturor ostaticilor, a precizat Biden într-un discurs la Casa Albă.

El a lansat totodată un apel către militanţii Hamas să accepte această propunere.

"Cu un armistiţiu, ajutorul poate fi distribuit în siguranţă tuturor celor care au nevoie", a spus preşedintele american.

"Nu putem rata acest moment", a insistat el.

Hamas pare a fi de acord cu oficialii israelieni

Joi, gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunţat într-un comunicat că doreşte un "acord total" cu Israelul în privinţa eliberării ostaticilor răpiţi din Israel în schimbul deţinuţilor palestinieni, dar condiţia preliminară este încheierea războiului din Gaza. Negocierile indirecte cu privire la un acord între guvernul israelian şi Hamas au dat greş în trecut deoarece militanţii au condiţionat chiar şi o eliberare parţială de ostatici de încheierea războiului din Gaza de către Israel.

În 7 octombrie anul trecut, teroriştii Hamas au luat peste 250 de ostatici în sudul Israelului şi au ucis aproximativ 1.200 de persoane, declanşând războiul din Gaza. Potrivit Ministrului Sănătăţii din Gaza, peste 36.100 de palestinieni au fost ucişi până acum în conflict.

Un oficial american a declarat sub acoperirea anonimatului că Jake Sullivan, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, urma să se întâlnească vineri cu diplomaţi din 17 ţări ai căror cetăţeni se numără printre ostaticii deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE