Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brașovul va găzdui ediția de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European 2027. Decizia EOC

Orașul Brașov a primit organizarea celei de-a XVIII-a ediții de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2027. Decizia a fost adoptată vineri în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) care a avut loc la Palatul Parlamentului din București.

Președintele EOC, Spyros Capralos, a afirmat că validarea candidaturii reprezintă o continuare a tradiției începute în 2013, an în care Brașovul a găzduit această competiție.

"Astăzi, Adunarea Generală a aprobat oraşul Braşov ca gazdă a ediţiei 2027 a FOTE de iarnă. Este o continuare a tradiţiei începută în 2013, când România şi oraşul Braşov au găzduit de asemenea FOTE de iarnă. Aşa că suntem foarte bucuroşi să avem organizatori foarte bine pregătiţi pentru următoarele competiţii. Viitorul sportului olimpic în Europa se anunţă unul strălucitor, chiar dacă azi traversăm timpuri mai puţin liniştite din punct de vedere geopolitic", a afirmat Spyros Capralos, potrivit Agerpres.

Mihai Covaliu, președintele COSR: ”Avem aproximativ 80% din infrastructura necesară”

La rândul său, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a evidențiat că Braşovul dispune de infrastructura necesară încă din 2013. Aceasta va fi, însă, îmbunătățită cu ajutorul Guvernului pentru ca ediția FOTE din 2027 să se desfășoare în cele mai bune condiții.

”În 2013 am organizat ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European la Braşov şi a fost un mare succes la acea vreme. Acum bineînţeles că beneficiem de infrastructura aferentă pentru sporturile de iarnă. Ea s-a îmbunătăţit chiar, iar până în 2027 vom ajunge cu sprijinul Guvernului României la nivelul optim pentru a putea organiza în cele mai bune condiţii această competiţie.

Acum avem aproximativ 80% din infrastructura necesară. Ieri, premierul Marcel Ciolacu a aprobat într-o şedinţă de Guvern acest memorandum de susţinere pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European în 2027. De asemenea, Consiliul Judeţean şi Primăria oraşului Braşov vor susţine la rândul lor şi din punct de vedere financiar organizarea FOTE. Din acest punct de vedere nu am niciun fel de emoţie pentru organizarea la Braşov a a acestei competiţii în cele mai bune condiţii”, a explicat Mihai Covaliu, potrivit sursei citate.

Buget de peste 17 milioane de euro pentru organizarea FOTE 2027 la Brașov

Guvernul a anunțat că bugetul estimat pentru ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European este de 17,5 milioane de euro, ”acoperind cheltuieli de organizare şi modernizare a infrastructurii sportive, finanţate din subvenţii EOC, bugetul de stat, bugetele locale, taxe de participare şi sponsorizări”.

FOTE 2027 include zece discipline sportive: schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, snowboard, biatlon, schi alpinism, patinaj artistic, short-track, hochei pe gheaţă şi curling, iar competiţiile ar putea avea loc în diverse locaţii precum Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Râşnov, Cheile Grădiştei, Cârţa, Sf. Gheorghe şi Miercurea Ciuc.

Știrea inițială:

România și-a depus candidatura pentru a organiza Festivalul Olimpic al Tineretului European, cel mai valoros eveniment multisport pentru tinerii sportivi europeni. Cea de-a XVIII-a ediție de iarnă a competiției ar putea fi găzduită la Brașov în anul 2027.

Agenția Națională pentru Sport a anunțat joi că Guvernul a aprobat un memorandum referitor la depunerea candidaturii României pentru a organiza ediția de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European la Brașov - 2027.

”Documentul a fost coinițiat de Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-ministrului și Agenția Națională pentru Sport.

Festivalul Olimpic al Tineretului European este cel mai valoros eveniment multisport pentru tinerii sportivi europeni și are loc la fiecare 2 ani, sub egida Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC) și patronajul Comitetului Olimpic Internațional”, a precizat Agenția Națională pentru Sport, pe Facebook.

Festivalul Olimpic al Tineretului European a mai fost organizat la Brașov în urmă cu 11 ani

”Cea de-a 11-a ediție de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc tot la Brașov, în 2013, reprezentând un moment istoric pentru România. La competiție au participat 910 sportivi, din 45 de țări europene, la 8 sporturi, țara noastră primind aprecieri pentru buna organizare a evenimentului.

România a cucerit atunci o medalie de aur (la Short-track 1000 m, prin Emil Imre) și 2 medalii de argint (Biatlon 6 km sprint, prin Dorottya Buzas, și la Short-track 500 m, prin Emil Imre)”, au mai precizat reprezentanții Agenției Naționale pentru Sport.

Ce discipline sportive sunt propuse pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European 2027

”Candidatura pentru organizarea FOTE se depune de către orașul interesat (în cazul nostru, Brașov) și Comitetul Olimpic Național (în cazul nostru, Comitetul Olimpic și Sportiv Român), pentru ediția 2027 fiind propuse zece discipline sportive (schi alpin, schi fond, sărituri, snowboard, biatlon, schi alpinism, patinaj artistic, short-track, hochei pe gheață și curling).

Organizarea unei competiții de asemenea anvergură reprezintă o oportunitate deosebită pentru dezvoltarea sporturilor de iarnă, a turismului, dar și a economiei și, implicit, a comunității locale, oferind României o poziție cu maximă vizibilitate pe harta sportivă mondială”, a mai precizat sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE