Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Sportului, transformat în agenție. Elisabeta Lipă este una dintre variantele pentru conducerea structurii

Schimbările de pe scena politică afectează și sportul românesc. Odată cu rocada guvernamentală, Ministerul Sportului a fost desființat și va fi transformat în Agenția Națională pentru Sport, structură care a mai existat în trecut.

Instituția ar putea fi condusă de Elisabeta Lipă, multipla campioană fiind propunerea premierului Marcel Ciolacu pentru această funcție, care este în prezent președinta Federației Române de Canotaj. În an preolimpic, persoanele care conduc sportul românesc speră ca modificările să nu influențeze pregătirea sportivilor și viitoarele competiții.

În noua formulă a Executivului, Agenția Națională pentru Sport va fi în subordinea Guvernului și în coordonarea premierului Marcel Ciolacu.

Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj: Nu știu, după ce primesc această propunere, discutăm, acum este mult prea devreme. Dacă am avut Ministerul Sportului, sportul românesc a dus-o mai bine? Credeți că este atât de importantă titulatura? Eu cred că performanța este mult mai importantă.

Agenția Națională pentru Sport a mai existat între iunie 2003 și decembrie 2008, fiind condusă, printre alții, de Octavian Morariu și Octavian Bellu. Ulterior, între mai 2010 și ianuarie 2013 a funcționat Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, condusă de Doina Melinte și Carmen Tocală.

Octavian Bellu, antrenor emerit de gimnastică: Este o schimbare în an preolimpic, care sper să nu influențeze traiectoria sportivilor de performanță, care au calificări în toamnă, anul viitor au Jocurile Olimpice și cred că vor găsi oamenii cei mai potriviți, căci știți cum e, omul sfințește locul.

Doamna Lipă este o opțiune, are experiența unui ministeriat. Cred că o recomandare foarte bună vine din direcția abilităților pe care le are și le-a dovedit, abilități manageriale.

La finalul ceremoniei în care i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, Mihai Covaliu a vorbit și despre posibilitatea ca federațiile sportive să treacă în subordinea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român: Este o variantă de discuție, cred că putem fi mult mai performanți, putem avea un control în ceea ce se întâmplă și putem veni cu know-how-ul pe care îl avem, în sprijinul federațiilor, al cluburilor.

Reprezentanții federațiilor sporturilor de echipă speră, la rândul lor, ca noile modificări să nu influențeze activitatea forurilor.

Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei: Important este ca sursele de finanțare să ne permită să facem ceea ce avem ca proiecte, să ne atingem obiectivele de care avem nevoie.

Până la proba contrarie, guvernanții dau asigurări că modificările nu vor afecta sportul românesc. 

Radu Oprea, ministrul Economiei: Nu rămâne niciun proiect fără să aibă instituția care să poată gestiona aceste proiecte, din această perspectivă nu văd niciun pericol prin desființarea Ministerului Sportului.

Ana-Maria Brânză, Doina Melinte, Carmen Tocală, Andreea Răducan și Camelia Potec sunt câteva dintre numele mari ale sportului românesc prezente la evenimentul organizat cu ocazia centenarului Universității Naționale de Educație Fizică și Sport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE