Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jude Bellingham, al treilea jucător cumpărat de Real Madrid cu peste 100 de milioane de euro

Real Madrid a obișnuit cu transferuri de marcă de-a lungul timpului, iar ultimul pe listă este Jude Bellingham, care a semnat pe șase ani. Mijlocașul englez în vârstă de doar 19 ani tocmai a fost cumpărat de la Borussia Dortmund cu 103 milioane de euro, conform presei spaniole, însă suma poate crește, cu ajutorul bonusurilor, până la 134 de milioane, dacă madrilenii și jucătorul ating diverse obiective și parametri din contract.

Astfel, mijlocașul pătrunde într-un top select al jucătorilor cumpărați de madrileni cu peste 100 de milioane de euro. Doar trei fotbaliști au depășit această sumă în istoria echipei de pe Santiago Bernabeu: Eden Hazard, Gareth Bale și Jude Belingham.

  • În 2010, Bellingham a costat doar 16 milioane de euro, când Dortmund l-a adus de la Birmingham.

Top 3 jucători pentru care Real Madrid a plătit peste 100 de milioane de euro

Însă aceste sume plătite de Real nu au garantat mereu succesul, nici pentru jucători, nici pentru echipă, din punct de vedere sportiv. Cel mai elocvent exemplu este Eden Hazard. Mijlocașul belgian, care s-a despărțit recent de madrileni, a costat 115 milioane de euro, în vara lui 2019, când a fost adus de la Chelsea.

Însă în cele patru sezoane, el a jucat în doar 76 de meciuri oficiale. De obicei, la acest nivel, cifra aceasta este atinsă de un fotbalist într-un sezon și jumătate, dacă nu se accidentează sau dacă nu are alte probleme. Iar Hazard a avut mai mereu probleme. El a fost accidentat de foarte multe ori, iar atunci când se refăcea, nu era folosit pentru că fie nu stătea bine la capitolul pregătire fizică, fie nu se încadra în planul tactic al antrenorului, care prefera alți jucători mai în formă.

În 2019, la momentul transferului, Hazard vedea sosirea sa la Real Madrid ca pe un vis devenit realitate. Numai că totul a fost spulberat pe parcursul acestor patru sezoane, timp în care a marcat doar 7 goluri și a dat 12 pase decisive, un bilanț extrem de slab pentru suma achitată în schimbul său.

Jude Bellingham a costat 103 milioane de euro, dar suma poate crește la 134 de milioane

Gareth Bale este al doilea jucător care i-a costat pe madrileni peste 100 de milioane. În septembrie 2013, galezul a fost transferat de la Tottenham pentru 101 milioane de euro. El a fost legitimat 9 ani la madrileni, dintre care într-unul a fost împrumutat, însă o parte a acestei perioade a fost dificilă pentru el.

Mijlocașul ofensiv a fost mai mereu accidentat, iar de multe ori a avut probleme extrasportive. În total, Bale a avut 258 de meciuri oficiale, 106 goluri și 67 de pase decisive la Real Madrid. Asta înseamnă o medie de 32 de meciuri pe an, ceea ce e cam puțin dacă avem în vedere că un jucător la acest nivel are în jur de 50 de partide pe sezon.

Bale a fost, o bună perioadă de timp, cel mai bine plătit jucător din lotul lui Real Madrid, cu un salariu de 34 de milioane de euro pe an, brut. De altfel, dacă îl excludem pe Cristiano Ronaldo, care a obținut cinci Baloane de Aur și a bătut record după record în tricoul madrilenilor, iar astfel își justifica banii, specialiștii spuneau că Bale nu își merită salariul, chiar dacă el este artizanul acelui trofeu Champions League din 2018, cu două goluri în poarta lui Liverpool.

La un moment dat, presa spaniolă îl considera pe Bale "cel mai bine plătit jucător care nu face nimic", având în vedere că mai mereu era rezervă.

  • La capitolul venituri, alături de Bale se află și Hazard, cu un salariu anual de 30 de milioane de euro, la egalitate cu Griezmann.

Noul transfer, Jude Bellingham, va avea un salariu cuprins între 10 și 12 milioane de euro pe an la Real Madrid, net, în funcție de anumite obiective și parametri din contract.

La Borussia Dortmund, lui Bellingham i s-a propus un nou salariu net de 8 milioane de euro pe sezon, pentru a nu părăsi echipa.

Bellingham deține recordul pentru cel mai tânăr jucător care a debutat vreodată la Birmingham. În august 2019, el avea doar 16 ani și 38 de zile. Totodată, la scurt timp după aceea, el a devenit cel mai tânăr marcator din istoria echipei britanice.

Bellingham a avut cifre impresionante și la Dortmund. El a fost cel mai tânăr marcator din istoria Cupei Germaniei, la 17 ani și 16 zile. Totodată, el deține și un record de precocitate, devenind cel mai tânăr marcator englez în Champions League, la 18 ani și 78 de zile.

  • La naționala Angliei, Belligham are 24 de selecții și un gol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE