Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă transferul istoric al lui Lionel Messi la Inter Miami

Vestea că Lionel Messi a ajuns în SUA și a semnat cu Inter Miami a luat prin surprindere pe multă lume. Considerat cel mai mare jucător din istoria fotbalului, având în vedere recordul de 7 Baloane de Aur și celelalte realizări, starul argentinian a devenit, evident, cel mai mare nume care joacă vreodată în această țară.

Englezii sunt cei care au inventat fotbalul și l-au organizat apoi în ligi profesioniste înainte de anul 1900, însă americanii au pus bazele actualei MLS (Major League Soccer) abia în 1996. Până atunci, deși exista, fotbalul din prima ligă se juca la un nivel mai puțin important, ca organizare și impact, cu toate că, până atunci, au mai evoluat în SUA fotbaliști precum Pele sau Franz Beckenbauer.

De la Valderrama, la Messi. De ce au dat americanii această lovitură

Însă interesul americanilor a crescut brusc după ce au găzduit Cupa Mondială din 1994. În acea perioadă, ei au înțeles că pot deveni cunoscuți și profesioniști, în adevăratul sens al cuvântului, dacă reușesc să transfere nume mari. Iar primul a fost Carlos Valderrama. Ajuns acum la 61 de ani, columbianul a făcut furori chiar la acea Cupă Mondială din 1994, unde el și Gică Hagi au fost printre cei mai buni jucători ai turneului.

Astfel, în 1995, Valderrama a ajuns la Tampa Bay Mutiny, iar apoi a mai trecut pe la Miami Fusion și Colorado Rapids. Impactul său a fost imediat. De altfel, el a și fost inclus în cel mai bun "prim 11" din istoria campionatului american. Columbianul a fost, așadar, deschizător de drumuri, însă au urmat și alte nume mari, precum Lothar Matthaus și Hristo Stoichkov, care au ajuns în anul 2000 în SUA.

Treptat, americanii și-au dezvoltat fotbalul și au urmat și alte staruri, în dorința lor de a conta, cu adevărat, în lumea fotbalului. Mai mulți campioni mondiali au ajuns în MLS de-a lungul timpului, printre care francezul Thierry Henry (în 2010), italienii Alessandro Nesta (în 2012), Andrea Pirlo (în 2015) și Giorgio Chiellini (în 2022), brazilianul Kaka (în 2014) sau spaniolul David Villa (în 2014).

Beckham, primul mare star din MLS. La 16 ani distanță, Messi semnează cu echipa patronată de el

Însă primul mare star care a fost adus special pentru imaginea sa a fost David Beckham, în 2007, când englezul a semnat cu LA Galaxy. De altfel, acesta a fost și modelul pe care s-au bazat cei din MLS când l-au adus acum pe Messi. Conform ESPN, ar fi posibil ca Messi să primească și 35% din acțiuni la club, fie acum, fie după ce se va retrage.

Mișcarea ar urma să fie similară cu cea prin care Beckham a devenit acționar la LA Galaxy, după ce fusese jucător la această echipă. Celebritatea lui Beckham și carisma sa, combinate cu faptul că era căsătorit cu Victoria, fosta componentă a trupei Spice Girls, au făcut ca englezul să se transforme într-un adevărat vector de imagine pentru echipă, având în vedere că "avea magnet la bani." Totodată, după venirea sa s-a creat și o așa-zisă "regulă Beckham". Având în vedere că salariile în MLS aveau anumite plafoane, trebuia găsită o modalitate ca Beckham să poată fi plătit la adevărata sa valoare, pentru că el aducea, practic, bani în club.

Astfel, acea regulă a fost creată pentru ca starurile care vor veni să poată fi plătite cu sume mai mari. Practic, Regula Beckham permitea cluburilor din franciză să poată aduce trei astfel de jucători, cu salarii peste limita impusă.

Un alt mare star care a ajuns în MLS a fost Zlatan Ibrahimovic, în 2018, tot la LA Galaxy. Starul suedez era o adevărată "mașinărie de goluri" și face parte și acum dintre cei trei mari jucători care au reușit, într-un singur sezon, să înscrie cel puțin 20 de goluri și să dea cel puțin 10 pase decisive.

"Efectul Messi". Ce s-a întâmplat în SUA după ce argentinianul a ajuns la Inter Miami

Aducerea lui Messi la Inter Miami are legătură și cu faptul că, în 2026, Cupa Mondială va fi găzduită de SUA, alături de Canada și Mexic. De altfel, contractul propus lui Messi se întinde tocmai până în acel an, adică până pe 30 iunie 2026, potrivit presei americane, cu dreptul de a părăsi echipa după două sezoane. Astfel, imaginea starului argentinian va fi exploatată mult în acest sens.

Chiar înainte de a fi făcut anunțul oficial, "efectul Messi" s-a văzut extrem de rapid, iar prețurile biletelor pentru primele meciuri ale lui Messi au crescut chiar și cu 1.000%, pe piața neagră. Dacă cu o zi înaintea venirii lui Messi, cel mai ieftin bilet era 29 de dolari, prețul a ajuns la 459 de dolari, potrivit Tick Pick. Suma este valabilă pentru primul meci pe care Messi ar urma să îl joace, pe 21 iulie, împotriva mexicanilor de la Cruz Azul. Iar biletele la meciul dintre Inter Miami și New York Red Bulls, de pe 26 august, au ajuns să coste 512 dolari, în loc de 30.

  • În prima oră de la aflarea veștii că Messi merge la Inter Miami, au existat 14.522 de căutări de bilete, pe Stub Hub.

În plus, contul de Instagram al celor de la Inter Miami "a explodat". Înainte de anunțul transferului, contul avea un milion de urmăritori, iar la nici 4 ore distanță de la aflarea veștii, au mai apărut 1.3 milioane de urmăritori. MLS ar urma să crească și din punct de vedere sportiv și se așteaptă să depășească prima ligă din Mexic, care îi este "rival".

Indiciile despre venirea lui Messi la Inter Miami au existat de ceva timp. În primăvara lui 2021, tatăl său, care îi este și impresar, a achiziționat o proprietate la Miami, cu peste 7 milioane de dolari.

Salariul lui Messi la Inter Miami va fi unul uriaș

Însă Inter Miami va trebui să facă un efort financiar considerabil pentru a-și permite un asemenea star. Conform ultimelor informații, americanii au reușit să-l convingă pe starul argentinian cu un salariu imens, 100 de milioane de dolari pe an, net, potrivit presei argentiniene.

După alte surse din presa spaniolă, Inter Miami i-ar fi oferit lui Messi 500 de milioane de dolari pe doi ani, net, însă nu se precizează dacă în acești bani sunt incluse și părți din drepturile de imagine. Unele surse din SUA spun că acele 500 de milioane ar fi, de fapt, pentru un singur an, ceea ce este greu de crezut. În acest moment, Cristiano Ronaldo are cel mai mare salariu dintre toți sportivii lumii, având în vedere că Al-Nassr îi achită peste 200 de milioane de dolari pe an. Nimeni în istoria sportului nu a mai avut asemenea venituri doar din salariu.

Pentru a putea fi susținut un asemenea venit, la contractul lui Messi au pus umărul și giganții Apple și Adidas, așa cum anunță publicația The Athletic. În contractul lui Messi este inclusă și o parte din veniturile rezultate din abonamentele fanilor.

Însă As susține că acordul său ar fi de "doar" 54 de milioane de dolari net pe an.

  • În MLS, plafonul salarial net al unui jucător pe 2023 este de 5,21 milioane de dolari, conform Sportingnews, însă jucătorii câștigă mult mai mult datorită unor scheme de sponsorizare.

De menționat că, în prima ligă americană (MLS), jucătorii nu sunt legitimați direct la cluburi, ci semnează chiar cu MLS, printr-un sistem unic, iar forul îi repartizează către cluburile cu care au un acord.

  • Alte nume mari care au mai jucat în MLS: Gonzalo Higuain, Wayne Rooney, Frank Lampard, Steven Gerrard, Didier Drogba, Bastian Schweinsteiger sau Gareth Bale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE