Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei mai valoroși fotbaliști ai momentului în lume. Erling Haaland, primul în clasamentul CIES

Publicat de: Sorin Rusu

Sezoanele din marile campionate ale Europei s-au încheiat, iar Centrul Internațional pentru Studii Sportive (CIES) a făcut un clasament al celor mai valoroși 100 de jucători ai lumii în acest moment.

CIES a estimat valoarea fotbaliștilor pe baza unor metode proprii, care folosesc statistici dezvoltate exclusiv de acest organism recunoscut. Acestea iau în calcul vârsta jucătorului, numărul de goluri și de pase decisive, durata contractele pe care le au, sau prezențele în echipele naționale.

Erling Haaland, cel mai valoros jucător al lumii

  • Erling Haaland este considerat cel mai valoros jucător al momentului. La doar 22 de ani, atacantul norvegian de la Manchester City are o valoare de 245.1 milioane de euro. În iulie 2022, el a fost transferat de la Borussia Dortmund pentru 60 de milioane de euro, după ce a impresionat atât în Austria, cât și în Germania. Haaland și-a continuat recitalul și la City și a bătut record după record sub comanda lui Josep Guardiola. El a încheiat sezonul cu 52 de goluri și 23 de pase decisive în 52 de meciuri oficiale, cifre considerate impresionante de către specialiști, mai ales că vorbim despre fotbal la cel mai înalt nivel, în cel mai puternic campionat al lumii.
  • Pe locul secund în topul celor mai valoroși jucători, conform clasamentului CIES, se află mijlocașul ofensiv Vinicius, de la Real Madrid, cotat la 196,3 milioane de euro.
  • Al treilea este, Bukayo Saka, de la Arsenal, sfertfinalist la Cupa Mondială 2022, cu naționala Angliei, care este cotat la 195,8 milioane de euro.
  • Al patrulea este Jude Bellingham, de la Borussia Dortmund. Mijlocașul de doar 19 ani, despre care se vorbește că ar urma să semneze cu Real Madrid, are o cotă de 190,2 milioane de euro.

Real Madrid și Barcelona au câte doi jucători în top 10 al celor mai valoroși fotbaliști ai lumii

  • Pe locul al cincilea se află Rodrygo Goes, de la Real Madrid. Brazilianul de 22 de ani este evaluat la 184,5 milioane de euro.
  • Urmează doi jucători de la Barcelona, Pedri și Gavi. Primul este cotat la 178 de milioane de euro, iar al doilea, la 174,1 milioane.
  • Jamal Musiala, care a făcut un sezon de excepție, este primul jucător de la Bayern din ceastă ierarhie. El este al optulea, cu o cotă de 170,2 milioane de euro.
  • El este urmat de Phil Foden, cu o cotă de 166,8 milioane de euro.
  • Interesant este că vicecampionul mondial Kylian Mbappe se află pe locul 10, cu o cotă de 163,2 milioane de euro. Francezul s-a aflat pe primul loc câțiva ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE