Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbări majore la Cupa Mondială de Fotbal din 2026. Noul format va avea un număr record de meciuri

FIFA a votat, marți, noul format al Cupei Mondiale de fotbal, care va intra în vigoare începând cu ediția din 2026, organizată în SUA, Canada și Mexic. Va fi cel mai mare și cel mai lung campionat de fotbal din istorie, cu 48 de echipe care vor juca 104 meciuri în 40 de zile, scrie New York Times.

Cele 104 meciuri reprezintă o creștere semnificativă, cu 40 mai multe decât la precedenta ediție, din Qatar. Campioana și vicecampioana mondială vor juca fiecare opt meciuri, în loc de șapte, câte au jucat la ediția precedentă a Cupei Mondiale.

De asemenea, schimbarea va forța organizatorii să elibereze mai multe date în calendar în cele 16 orașe care vor găzdui meciurile. Se poate dovedi o sarcină dificilă pentru oficialii stadioanelor, care vor avea o vară încărcată, cu numeroase competiții sportive, concerte și alte evenimente organizate pe respectivele arene, notează New York Times.

Cupa Mondială din SUA, Canada și Mexic va fi prima care va avea 48 de echipe, în loc de 32, așa cum era formatul începând din 1998. Discuțiile inițiale înclinau către o competiție cu 16 grupe a câte trei echipe, însă acest format a fost primit negativ.

În schimb, vor fi 12 grupe a câte patru echipe. Se vor califica în fazele eliminatorii primele două clasate din fiecare grupă și cele mai bune opt echipe clasate pe locul al treilea.

Gianni Infantino se pregătește de un nou mandat

Schimbările asupra formatului Cupei Mondiale vin în aceeași săptămână în care Gianni Infantino își va prelungi mandatul în fruntea FIFA, for pe care îl conduce dn anul 2016.

Pentru Cupa Mondială din America de Nord, Infantino a prezit venituri record. FIFA și-a bugetat venituri de 11 miliarde de dolari în ciclul de patru ani până în 2026, cu aproape 4 miliarde de dolari mai mult decât a câștigat în aceeași perioadă până la Cupa Mondială din Qatar, potrivit New York Times.

Aceste schimbări pe care FIFA le va vota marți au fost primite cu brațele deschise de țările membrii mai mici ale organismului, pentru că le oferă oportunități mai mari de calificare la turneul final. Cu toate acestea, comentatorii și fanii se tem că acest nou format ar putea dilua calitatea competiției, notează aceeași sursă.

Unde vor avea loc meciurile de la Cupa Mondială din 2026

SUA vor găzdui meciurile de la Cupa Mondială din 2026 în 11 orașe: Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami, și New York.

Mexicul va avea trei orașe (Guadalajara, Ciudad de Mexico, Monterrey), iar Canada două (Toronto, Vancouver).

Unul dintre stadioane, Azteca din Ciudad de Mexico a mai găzduit de două ori meciuri de la Cupa Mondială, în 1970 şi 1986.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE