Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Messi confirmă transferul în SUA: "Mă duc la Inter Miami"

Lionel Messi nu a ales nici Barcelona, nici Al-Hilal, ci echipa lui David Beckham, Inter Miami, conform reputatului jurnalist Fabrizio Romano, care susține că mutarea este făcută în proporție de 100%. De asemenea, starul argentinian a confirmat că va juca în campionatul de fotbal din SUA, relatează publicația Ole.

”Voi juca la Inter Miami. Vreau să mă gândesc mai mult la familia mea”, a spus Messi, conform sursei citate.

Americanii au reușit să-l convingă pe starul argentinian cu un salariu imens, 100 de milioane de dolari pe an, net, conform presei argentiniene, iar la transfer au pus umărul și giganții Apple și Adidas, potrivit publicației The Athletic. Practic, în contractul lui Messi, care ar trebui să se întindă pe doi ani, după spusele jurnalistului Matteo Moretto, este inclusă și o parte din veniturile rezultate din abonamentele fanilor.

Totodată, Adidas contribuie și ea cu o parte din banii pe care îi acordă clubului, ca sponsor. Însă As susține că acordul său ar fi de 54 de milioane de dolari net pe an, cu un contract pe 4 sezoane. În MLS, plafonul salarial net al unui jucător pe 2023 este de 5,21 milioane de dolari, conform Sportingnews, însă jucătorii câștigă mult mai mult datorită unor scheme de sponsorizare.

După alte surse din presa spaniolă, Inter Miami i-ar fi oferit lui Messi 500 de milioane de dolari pe doi ani, net, însă nu se precizează dacă în acești bani sunt incluse și părți din drepturile de imagine.

De menționat că, în prima ligă americană (MLS), jucătorii nu sunt legitimați direct la cluburi, ci semnează chiar cu MLS, printr-un sistem unic, iar forul îi repartizează către cluburile cu care au un acord.

Conform ESPN, ar fi posibil ca Messi să primească și 35% din acțiuni la club, fie acum, fie după ce se va retrage. Schema ar urma să fie similară cu cea prin care David Beckham a devenit acționar la echipa americană în 2007, după ce fusese jucător tot în SUA, la LA Galaxy.

În urmă cu un an, tatăl lui Messi a cumpărat o proprietate în Miami, iar această mutare a anticipat cumva transferul, numai că acesta nu a avut loc anul trecut, ci acum. Alegerea lui Messi este oarecum surprinzătoare dacă avem în vedere că multă lume credea că va reveni la Barcelona. În plus, catalanii tocmai primiseră acceptul Ligii spaniole pentru planul de fezabilitate care includea și aducerea lui Messi. În La Liga, masa salarială maximă a unui club nu trebuie să depășească un plafon de 70% din veniturile încasate de club.

Referitor la Apple, trebuie menționat că gigantul de telecomunicații a anunțat luni că va lansa un documentar cu Messi și drumul său la Cupa Mondială 2022, pe care a și câștigat-o.

Lui Lionel Messi îi expiră contractul cu PSG pe 30 iunie, iar echipa franceză a anunțat de ceva timp că jucătorul va pleca, deși avea o clauză conform căreia putea să activeze prelungirea cu un sezon.

În ultimele două luni, se zvonea că starul argentinian ar putea ajunge în Arabia Saudită, la Al-Hilal.

Oferta lui Al-Hilal era una amețitoare și se vorbea inițial despre 400 de milioane de dolari pe an, însă ulterior a apărut varianta de 500 de milioane, dar pe doi ani. Chiar și așa, această sumă era uriașă în comparație cu cele 35 de milioane pe care le primește Messi de la PSG, anual.

Lionel Messi nu revine la Barcelona

Însă ceea ce ar fi cântărit greu în alegerea Barcelonei a fost chiar soția lui Messi, Antonela Roccuzzo, pentru că unul dintre cei trei copii are, în continuare, probleme de acomodare la școală, în Paris. Astfel, varianta rămânerii la PSG era oricum exclusă, iar o nouă schimbare era grea pentru copil, dacă ar fi fost să meargă în Arabia Saudită.

Așadar, pentru copil, era mai ușor să revină în Barcelona, unde totul e mai familiar și mai facil. Plus că intervine și problema limbii vorbite.

Nu cu mult timp în urmă, Messi a fost sancționat de PSG pentru că a plecat în Arabia Saudită fără acord, însă motivul oficial era acela că atacantul era nevoit să meargă acolo, prin contract, având în vedere că el este ambasador turistic în această țară. Numai că speculațiile au apărut imediat și s-a spus că el ar fi mers, de fapt, pentru a-și negocia mutarea acolo.

Lionel Messi ar fi primit un salariu mai mic la Barcelona decât cel de la PSG

Până în ultimul moment, revenirea lui Messi la Barcelona părea să fi fost aranjată în detaliu, iar tatăl său, care îi este și impresar, a fost chiar acasă la președintele clubului, Joan Laporta. Numai că spaniolii se află de mai bine de doi ani într-un impas financiar, iar salariul lui Messi ar fi greu de suportat. De altfel, din cauza pandemiei de COVID, datoriile Barcelonei s-au acumulat, iar plecarea lui Messi la PSG, din 2021, a accentuat problema, având în vedere că imaginea sa este una colosală și ținea, practic, clubul pe linia de plutire.

Din martie 2021, când a fost ales Joan Laporta ca președinte, acesta a ieșit public și a dezvăluit că datoriile Barcelonei erau de peste 1.3 miliarde de euro. Ulterior, specialiștii clubului au reușit să facă rost de fonduri prin semnarea unor contracte cu niște companii potente. În plus, catalanii și-au vândut drepturile TV pe o perioadă îndelungată.

Astfel, în primele luni ale acestui an, datoriile au scăzut la sub 650 de milioane de euro. Din vara lui 2022, președintele Laporta a anunțat că vor exista și plafonări salariale, în sensul că niciun jucător nu mai poate primi mai mult de 12 milioane de euro pe an.

Excepție a făcut Robert Lewandowski, care a semnat chiar atunci și care primește 13 milioane. Iar Messi va primi și el o sumă destul de mare. Presa spaniolă vorbește despre o sumă anuală cuprinsă între 30 și 25 de milioane de euro, însă el va încasa bani și din alte drepturi de imagine. Iar conducerea dorește să îi construiască un muzeu strict dedicat lui, care să genereze bani mulți.

Messi, jucătorul-record pentru Barcelona

Leo Messi este cel mai bun marcator din istoria Barcelonei, cu 672 de goluri marcate în cele 778 de meciuri oficialejucate în toate competițiile, în intervalul 2005-2021.

Messi deține recordul de șapte Baloane de Aur câștigate. Următorul este Cristiano Ronaldo, cu cinci. Jucătorul argentinian a câștigat 34 de trofee cu Barcelona, dintre care zece titluri de campion al Spaniei și patru trofee Champions League.

Din decembrie 2022, Messi și-a împlinit și ultimul mare vis, acela de a deveni campion mondial cu naționala Argentinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE