Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pereți scorojiți și plini de mucegai. Cum arată adăposturile de protecție civilă, pe care românii ar trebui să le folosească, în situații de urgență

Renovarea adăposturilor civile publice nu prea se face. Cel puțin în Brașov, unde de pildă, doar trei adăposturi au fost amenajate în aproape doi ani de zile. Cu pereți scorojiți și uși mâncate de mucegai. În teorie ar mai fi de amenajat încă 121 de spații, însă Primăria nu le mai are în proprietate.

VEZI GALERIA
3 imagini

Așa arată unul dintre adăposturile de protecție civilă, reabilitat de Primăria Brașov. Are opt camere și o suprafață de 160 de metri pătrați. Fiecare persoană are alocat un metru pătrat, conform legislației, într-un astfel de adăpost. Practic, aici ar putea să încapă aproximativ 160 de persoane.

Deși adăpostul abia a fost renovat, mucegaiul a distrus ușile de la toalete, pereții au început să se scorojească de la umezeală, iar melcii au coborât pe gurile de evacuare. Grupurile sanitare nu au fost montate, iar sistemul de ventilație nu are filtre. Întrebați în cât timp ar putea fi gata adăpostul, în cazul unor situații de urgență, responsabilii au ridicat din umeri.

Emil Pușcașu – șef Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov: Stai puțin... nu am un termen și filtrele trebuie cumpărate, depinde în cât timp sunt livrate, aici nu știu să îți zic.

Alte 121 de spații ar trebui renovate și amenajate, dar autoritățile sunt blocate, din punct de vedere juridic. Adăposturile nu mai figurează ca fiind spații publice, în proprietatea Primăriei.

Emil Pușcașu – șef Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov: De un an de zile se chinuie cei de la juridic și nu au luat nici măcar un adăpost, nu au reușit să intrăm în proprietate. Până când nu apare pe CF că proprietar pe adăpost este Municipiul Brașov, nu poți să faci nimic.

Unele adăposturi, transformate în cămară, de către locatari

Sorin Toarcea – purtător de cuvânt Primăria Brașov: Din păcate, ne confruntăm cu mai multe situații, ca în majoritatea orașelor din țară. Sunt adăposturi care au fost transformate de proprietarii din acel bloc în beciuri, în spații de depozitare. Deși erau adăposturi, apar în proprietatea comună a celor care dețin apartamente în acele blocuri.

Oana locuiește de doi ani într-un bloc la subsolul căruia se află un adăpost civil. Spune că acesta a fost unul dintre motivele pentru care și-a ales locuința.

Oana Huiu – localnic: Mă bucur și mă simt bine, mă simt în siguranță având în vedere ceea ce se întâmplă. Cred că oamenii care și-au făcut cămări și alte cele în adăposturile antiaeriene trebuie să înțeleagă că e o amenințare în momentul acesta în jurul României și că sunt mai puțin importante murăturile.

Renovarea celor trei adăposturi de protecție civilă din Brașov a costat aproape 140.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE