Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Este nevoie de serviciu militar obligatoriu în România? Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: ”Este exclus, cel puțin în perioada mandatului meu”

Armata României se confruntă cu tot mai multe plecări din sistem. Șapte mii de militari au ieșit anul trecut din Armată, susține Ministrul Apărării. Vorbim atât despre demisii, cât și despre pensionări.

Într-un interviu acordat Euronews România, ministrul Angel Tîlvăr a vorbit despre modificarea legii care prevede îndeplinirea serviciului militar. Și asta în contextul în care, șeful armatei a spus că e nevoie ca femeile și bărbații de până în 35 de ani să învețe să tragă cu arma, în cazul în care războiul din Ucraina se extinde.

Este nevoie de serviciu militar obligatoriu în România?

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: În primul rând, vreau să vă spun de la început, pentru că știu că au fost discuții în spațiul public și este normal să fie, e o perioadă în care lucrurile care țin de armată și de situația de securitate din proximitate generează astfel de preocupări din partea oamenilor. Vreau să vă spun că serviciul militar obligatoriu este exclus, cel puțin în perioada mandatului meu, exclud această posibilitate, deci, de la început să lămurim acest lucru, pentru că a apărut și această preocupare și această temere. Nu există la momentul acesta nicio discuție despre acest lucru.

Ce schimbări aduce o eventuală lege a înrolării în Armata?

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: În ceea ce privește serviciul militar voluntar, în momentul de față există preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă, nevoia de rezervă, pentru că în orice țară din lumea aceasta există și această noțiune, această preocupare pentru asigurarea rezervei armatei. Există în elaborare un posibil un proiect care să aibă în vedere un stagiu militar de câteva luni, cu obținerea unei prime, la sfârșitul acestei pregătiri și se adresează vârstei cuprinse între 18 și 35 de ani.

Credem ca va crește numărul celor care își vor dori să se înroleze. Ei primesc o soldă de 30% în perioada în care fac pregătirea de 2 săptămâni. În funcție de exerciții, în funcție de activitățile la care participă, vor fi și alte forme de a fi recompensați.

Armata României se confruntă cu tot mai multe plecări din sistem

7.000 de militari au ieșit anul trecut din Armată, susține Ministrul Apărării. Vorbim atât despre demisii, cât și despre pensionări.

”Armata Română a trecut de la peste 320.000 de oameni, a ajuns în situația de a avea în jur de 80.000-75.000. Din punct de vedere numeric, armata a scăzut și categoric nevoile operaționale sunt cele care sunt. Ele sunt motivate și de situația în care ne aflăm, este o situație care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a mai spus Ministrul Apărării.

Existența unui pericol de conflict în România

”Din fericire, vreau să dau un alt mesaj pentru cei care ne urmăresc: România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Deci asta nu înseamnă că un stat ca România, un stat serios, membru al unei alianțe politico-militare importantă, cea mai importantă din istoria României, nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord și în linie cu ce se întâmplă și în alte armate, din acest punct de vedere.

Scopul nostru, al Armatei, este să generăm o stare de normalitate în țară sau s-o susținem. Din acest punct de vedere, noi facem datoria, pentru că scopul nostru este să nu se întâmple nimic ce ar putea implica pierderi de vieți omenești. În acest moment cred că suntem într-un scenariu în care România are cele mai puternice garanții de securitate pe care le-a avut în istoria ei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE