Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Apărării caută voluntari pentru armată. Viitorii militari vor avea mai multe beneficii, dar și prime

Ministerul Apărării pregătește o lege plină de beneficii, pentru a-i convinge pe români să se înroleze voluntar, pe fondul plecărilor din sistem. Șapte mii de militari au ieșit doar anul trecut din Armată, spune ministrul Apărării. Vorbim atât despre demisii, cât și despre pensionări. Mai mult, rezerva este îmbătrânită. Totodată, ministrul Apărării declară că românii nu sunt în vreun pericol. Declarația vine la câteva zile după ce șeful armatei a spus că e nevoie ca femeile și bărbații de până în 35 de ani să învețe să tragă cu arma, în caz că războiul s-ar extinde.

Aproximativ 80 de mii de militari activi are România în acest moment, însă printre ei se numără și personalul necombatant. Militari apți de luptă sunt și cei 55 de mii de rezerviști cu vârsta de peste 35 de ani. Pentru a atrage tinerii spre Armată, Ministerul Apărării pregătește un proiect de lege care are la bază un stagiu militar voluntar de câteva luni, la finalul căruia, viitorii militari vor avea mai multe beneficii, dar și prime.

Angel Tîlvar, ministrul Apărării: ”Vorbim de de o primă la ieșirea din din perioada de pregătire vorbim ei pe perioada pregătirii oricum cred că vor avea în jur de 30% din din soldă. Deci sperăm ca să fie un domeniu atractiv și din punctul acesta de vedere. Există un număr de ieșiri, mai ales din vârful ierarhiei. Anul trecut cred că au fost peste trei mii de ofițeri subofițeri sau alți militari, ajungându-se până la aproape șapte mii.”

Numărul pensionarilor crește de la un an la altul

Cu toate că numărul pensionărilor și demisiilor din sistemul de apărare crește de la un an la altul, România este mai în siguranță decât a fost vreodată, spune ministrul Apărării. 

Angel Tîlvar, ministrul Apărării: ”Noi aici în România nu suntem în acest moment în vreun pericol de acest gen. România are cele bune garanții de securitate pe care le-a avut în istoria ei. Este un scenariu în care românii pot să-și desfășoare viața în mod normal.” 

 Nu de aceeași părere este și Gheorghiță Vlad, șeful Statul Major al Apărării. 

Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării: ”Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare.” 

Generalii NATO dezbat ipoteza extinderii războiului

Ipoteza extinderii războiului este vehiculată și de tot mai mulți mulți generali NATO care avertizează că există riscul ca Moscova să atace alte ținte din Europa. Într-un astfel de scenariu, este de așteptat ca aliații americani și alte state NATO să trimită trupe suplimentare prin porturile de la Marea Nordului spre flancul de Est.

”Plăcile tectonice ale puterii se deplasează. Prin urmare, ne confruntăm cu cea mai periculoasă lume din ultimele decenii” a declarat Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO.
”Aproape zilnic ne confruntăm cu amenințări dinspre Kremlin. Trebuie să luăm în calcul că, într-o zi, Vladimir Putin va ataca un stat NATO.” a avertizat și ministrul Apărării din Germania. 

”Predecesorii noştri nu au reuşit să perceapă implicaţiile aşa-numitei Crize din iulie 1914 şi s-au confruntat cu cele mai groaznice războaie.”, a spus șeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders. 

În ultimele două săptămâni trei state membre NATO au pus la punct un “Schengen militar”. Germania, Polonia și Olanda au semnat un acord pentru a reduce drastic birocrația care împiedică tranzitul trupelor și armamentului, dinspre Marea Nordului spre Flancul Estic al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE