Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciucă, după declarațiile generalului Vlad: România e la graniță de conflict, dar mai în siguranță ca oricând

România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice decât azi, susține președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Declarația sa vine în contextul în care generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, a spus la Europa Liberă că românii trebuie să fie îngrijorați de o posibilă extindere a războiului din Ucraina, iar bărbații și femeile sub 35 de ani ar trebui să învețe să tragă cu arma.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”Există o lege pentru pregătirea teritoriului pentru astfel de situaţii. Ceea ce cred că a vrut să transmită domnul general este legat de updatarea, de actualizarea legii astfel încât să putem să venim cu măsuri concrete pentru că evoluţia de la anul în care a fost aprobată legea până acum este una semnificativă şi este nevoie să avem măsuri legale, concrete pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea teritoriului şi a populaţiei pentru apărarea ţării”.

Nicolae Ciucă: ”Suntem o ţară la graniţa unui conflict, nu putem să stăm nepăsători”

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice, mai consolidate decât avem azi. Dar dincolo de aceste garanţii este nevoia fiecărei ţări în parte şi aici vorbim de ţara noastră pentru a-şi actualiza şi a-şi ridica toate problemele şi a analiza toate ipotezele astfel încât să putem să fim pregătiţi pentru orice situaţie. (...)

În ceea ce priveşte riscurile, suntem o ţară la graniţa unui conflict, nu putem să stăm nepăsători, iar în acest context trebuie să luăm toate măsurile şi vă asigur că în acest moment au fost luate toate măsurile”

Șeful Statului Major al Apărării: ”Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație”

Nicolae Ciucă a reacționat după ce noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a afirmat la Radio Europa Liberă că politica expansionistă a lui Vladimir Putin ar trebui să ne îngrijoreze, iar Armata României nu are instrumentul legislativ prin care să pregătească populația pentru o eventuală extindere a războiului din Ucraina.

General Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării: ”Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Europa trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile necesare pentru a fi pregătiți. Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani. Tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu și să-i pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”

Referindu-se la capacitatea României de a răspunde unui eventual conflict regional extins, declanșat de armata rusă, generalul Gheorghiță Vlad a precizat că populația României, dar și a Europei, ar trebui să se îngrijoreze și să ia măsurile necesare pentru răspunde unor astfel de riscuri.

Generalul Gheorghiță Vlad a mai declarat că a avut discuții la nivelul de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru îmbunătățirea tehnologiilor militare. El a menționat că armata va cumpăra arme noi și aparate de vedere și ochire pe timp de noapte pentru toți militarii, iar pentru achiziționarea de nave pentru forțele navale române armata va colabora cu firma cu Damen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE