Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV Ministrul Apărării: "Credem că va crește numărul voluntarilor din armată. Vorbim și despre o primă cât 2-3 salarii medii"

7000 de militari au ieșit anul trecut din armată, în urma demisiilor sau pensionării. Pentru a-i convinge pe români să se înroleze voluntar, ministerul a propus modificarea unei legi deja existente. În plus, potrivit ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, se vorbește și despre o primă, la finalul perioadei de pregătire pentru civilii care aleg să se înroleze benevol.

Tîlvăr a vorbit pentru prima dată despre acest proiect de lege, într-un interviu acordat jurnalistului Euronews România, Vitalie Cojocari.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Din punct de vedere numeric, armata a scăzut și categoric nevoile operaționale sunt cele care sunt. Ele sunt motivate și de situația în care ne aflăm. Este o situație care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp.

România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord și în linie cu ce se întâmplă și în alte armate din acest punct de vedere. Și nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi și să ai oameni la dispoziție într-o situație.

Există un număr de ieșiri. Anul trecut, au fost peste 3000, ajungându-se până la aproape 7000. Acest lucru trebuie compensat. Și atunci avem mai multe linii de acțiune. Una este prin instituțiile de învățământ care specializează oameni, alta este și prin această formă de a avea la dispoziție, în caz de nevoie, nu număr de oameni care să poată asigura nevoile în materie de apărare. Credem că va crește numărul celor care își vor dori, fiind motivați mai bine. Vorbim de o primă la ieșirea din perioada de pregătire. Pe perioada pregătiri, cred că vor avea în jur de 30% din soldă. Sperăm ca să fie un domeniu atractiv. Dacă sunt în rezervă, în momentul în care ies, vor avea o primă care va fi din 2-3 salarii medii.

Interviul integral cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, poate fi urmărit, de la ora 22.00, la ”Vocile care contează”. Jurnalistul Vitalie Cojocari a mai discutat cu ministrul Tîlvăr despre războiul din Ucraina, dotarea și întărirea Armatei Române și achiziția de sisteme noi de apărare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE