Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Postul intermitent, beneficii și efecte. Premierul britanic Rishi Sunak și actorul Marius Manole fac deja fasting

Postul intermitent, despre care se vorbește mult, în ultima perioadă, este dieta pe care o urmează din ce în ce mai multe persoane publice. Recent, și premierul Marii Britanii a anunțat că este adeptul postului de 36 de ore.

Specialiștii spun că fastingul, adică abținerea de la consumul de alimente pentru un timp mai îndelungat, are beneficii care au fost deja dovedite științific, precum slăbirea sau înnoirea celulară, dar poate avea și efecte nedorite ca insomnia sau starea de slăbiciune.

Chiar dacă exemplele oferite de vedete implică posturi mai lungi, beneficii considerabile pot fi obținute și cu variantele mai scurte, de 16 sau 18 ore. Medicii spun, însă, că postul trebuie abordat treptat și cu atenție.

Rishi Sunak ține post de 26 de ore, cu apă, ceai și cafea

Recent, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a dezvăluit că își începe săptămâna cu un post de 36 de ore și consumă doar apă, ceai sau cafea neagră. Nu mănâncă nimic de duminică, ora 17, până marți la 5 dimineața. Oficialul spune că acest ritual săptămânal este parte a unui stil de viață echilibrat și îi permite să se răsfețe din când în când cu dulciuri, care sunt slăbiciunea lui.

Și artiști români, precum muzicianul Damian Drăghici sau actorul Marius Manole au făcut public că urmează acest tip de regim.

Damian Drăghici: Vreau să vă anunț că astăzi este ziua a doua de post negru. Nu am făcut ieri o postare despre asta, dar m-am gândit astăzi sa fac. Ieri nu am băut decât apă. Astăzi e a patra zi - joi. Astăzi pot să spun că a fost cea mai grea zi pentru mine. Nu am avut energie foarte multă, dar din punct de vedere slăbit - cred că am început la 89 - 90 și astăzi eram la 87. Da, starea a fost așa mai moale, dar mi-am găsit resursele interne. Ziua a cincea - totul foarte bine, energia maximă. Cred că sunt puțin mai slim, dar nu despre slăbit e vorba. Mă simt foarte fain ca energie și ca spirit.

Și actorul Marius Manole a povestit experiența sa pe Facebook.

”40 de ore de fasting (fără mâncare). Doar apă, ceai și cafea fără zahăr. Încă sunt bine și energic. Wooooow. Dacă nu leșin diseară la spectacol (că vreau să merg și la sală), poate fac 72 de ore. La mine e pentru prima oară. Voi aveți experiențe în acest sens? Later edit: Ziua a 2-a a fost cea mai grea. Dar am jucat și nu am leșinat”, a scris actorul.

Practica poate părea controversată, însă din ce în ce mai multe studii arată beneficiile postului. De altfel, biologul japonez Yoshiri Ohsumi a câștigat în 2016 premiul Nobel pentru medicină, după ce a cercetat procesul de autofagie. Acest proces implică reînnoirea celulelor în urma postului, încetinește îmbătrânirea și ajută la repararea ADN-ului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE