Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alimentația, tutunul și alcoolul, printre cauzele care duc la mai mult de jumătate din totalul deceselor din România

Peste jumătate din totalul deceselor din România pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, a declarat, marţi, consilierul prezidenţial Diana Păun, potrivit Agerpres.

„O populaţie mai bine educată de la cele mai fragede vârste se bucură de o sănătate mai bună”

Cercetările internaţionale demonstrează din ce în ce mai evident impactul pe care educaţia îl are asupra rezultatelor sănătăţii, susține Diana Păun, Consilier Prezidențial - Departamentul Sănătate Publică.

Diana Păun: „O populaţie mai bine educată de la cele mai fragede vârste se bucură de o sănătate mai bună pe tot parcursul vieţii datorită, pe de o parte, accesului la venituri mai mari, dar şi a atenţiei acordate determinanţilor sănătăţii, generând implicit mai puţine costuri de îngrijire a sănătăţii”.

„Cu toţii ştim că bolile responsabile de costurile în creştere ale asistenţei medicale precum diabetul zaharat sau bolile cardio-vasculare ar apărea la o treime până la jumătate din ratele actuale, dacă populaţia ar avea niveluri mai înalte de educaţie în mod special în domeniul nutriţional. În România, peste jumătate din totalul deceselor poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali care includ dieta neadecvată, consumul de tutun şi de alcool, dar şi activitatea fizică scăzută”, a precizat medicul, potrivit sursei.

„Demersul de a introduce educaţia pentru sănătate ca materie în şcoli este unul vechi care a fost lansat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. (...) Personal, îmi doresc foarte mult ca această materie să se regăsească în curriculă, nu ca materie opţională, ci ca materie obligatorie”, a mai adăugat aceasta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE