Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În 2024, țigările se vor scumpi. România are printre cele mai mari prețuri la țigări, raportat la puterea de cumpărare

Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru un pachet de țigări, începând cu anul viitor. Măsurile fiscale, care prevăd, printre altele, și creșterea accizelor la produsele din tutun vor scumpi pachetul de țigări cu aproximativ un leu. În prezent, peste jumătate din prețul mediu al țigărilor reprezintă acciza. Raportat la puterea de cumpărare, românii plătesc de patru ori mai mult pentru un pachet de țigări, față de cetățenii din Luxemburg, sau dublu față de cei din Germania, Italia, Spania și Olanda.

În prezent, acciza la țigări este de 12,52 lei pentru un pachet, iar începând de la 1 ianuarie 2024, va ajunge la 13,46 lei. Asta înseamnă că fumătorii vor da cu aproximativ un leu mai mult pentru un pachet de țigări.

Ce spun fumătorii

”Voi fuma în continuare. Fumez de 20 și ceva de ani... Cu țigările, ei o dau că o fac pentru sănătatea oamenilor, dar știu că se consumă cel mai mult. Tutunul și alcoolul. De acolo se pot lua și banii cei mai mulți”.

”Încă mă gândesc că pe vremuri țigările costau 10,5 lei. Amintiri din epoca de piatră. Continui să fumez și cred că o să mă las la un moment dat, dar cred că din cauza costurilor. Dacă ajung la 30 lei, eu mă opresc”.

În medie, un pachet de țigări în România costă 23 de lei

În cazul unei persoane care fumează un pachet pe zi, acest lucru înseamnă în jur de 690 de lei cheltuiți pe lună. Pe an este vorba despre o sumă de aproape 8.300 de lei. Odată cu majorarea accizelor pentru țigări, fumătorii vor scoate din buzunare cu 360 de lei mai mult.

România are printre cele mai mari accize la produsele din tutun, raportat la puterea de cumpărare. În timp ce românii își pot cumpăra aproximativ 5 pachete de țigări din venitul mediu pe zi, cetățenii din Germania își permit 11 pachete, iar cei din Luxemburg peste 20 de pachete de țigări.

Călin Cotoi, sociolog: Pe vremea când exista armata, oamenii se apucau de fumat în armată des, pentru că era un fel de a socializa. Un fel de experiență în afara unei discipline. Fumatul era o formă de libertate. Orice formă de consum e socială, dar fumatul cred că e mai mult decât celelalte. Mai ales că se leagă de consumul de cafea, de consumul de alcool.

Acciza pentru țigări a mai fost majorată în luna iulie, când prețul unui pachet de țigări a crescut cu 50 de bani. România are printre cei mai mulți fumători din Uniunea Europeană - în jur de 30% din populație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE