Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea ieftinire e scumpă la vedere. Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: Nu ne mai permitem plafonarea, vor fi scumpiri

Nu ne mai permitem să ținem adaosul comercial plafonat și probabil vor urma scumpiri, în perioada următoare, la rafturi. Este anunțul Asociației Comercianților Mici și Mijlocii, după ce premierul a declarat că vrea să continue măsura, dar nu printr-un act normativ, ci la mica înțelegere cu magazinele. De altfel, Guvernul se laudă că măsura a ieftinit multe produse, chiar și cu 50%.

Jurnaliștii Euronews monitorizează costul celor 14 alimente de pe lista aprobată de guvern într-un hipermarket intens circulat din sectorul 6 al Capitalei.

  • Ne-a atras atenția prețul ouălor de tip M. În luna iulie, 10 ouă costau 9,99 lei, iar acum prețul acestora a ajuns la 11,59 lei.
  • Un alt exemplu sunt roșiile. Acestea s-au scumpit cu 70 bani. Dar și castraveții costă azi mai mult decât înainte de ordonanța plafonării.
  • La carne observăm o stagnare a prețului. De exemplu, un kilogram de pulpe de porc costă la fel ca în urmă cu două luni: 28,99 lei.
  • Am găsit la preț redus, însă, litrul de lapte cu o grăsime de 1,5%, de la 7,59, la 5,89 lei. Iar pâinea albă simplă a înregistrat o reducere de câțiva bănuți. 

După ce Consiliul Concurenței a anunțat că reducerile sunt consistente, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vrea să prelungească măsura, dar nu prin lege, ci la mica înțelegere cu comercianții. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Iau în calcul un acord cu retailerii, la fel cum a făcut și Franța. Poate gândim ceva care să funcționeze, nu cu un act normativ, ci cu un gen de gentleman's agreement. Ce e cel mai important este că prețurile nu au mai crescut.

Ministrul Agriculturii este și mai entuziast și spune că a observat în magazine o ieftinire extinsă și la alte produse, în afara celor de pe lista oficială aprobată pe 1 august.

Florin Barbu spune chiar că: “Lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsă.”

Potrivit informațiilor Euronews, pe lista alimentelor cu adaos comercial redus ar putea fi adăugate ouăle de tip L și XL, dar și laptele cu 3,5 la sută grăsime.

Reacția reprezentanților Centrelor Comerciale Mici și Mijlocii este, însă, tranșantă

Aceștia nu își mai permit extinderea măsurii și anunță scumpiri.

Feliciu Paraschiv, Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: E clar că prelungirea OUG va duce la creșteri de prețuri în alte zone. Noi nu mai suportăm. 3 luni putem, peste vom fi nevoiți să scumpim la alte produse care nu sunt supuse ordonanței: detergenți, pastă de dinți.

Profesorul de economie, Cristian Păun explică faptul că, oricum, ieftinirile anunțate nu sunt neapărat meritul Guvernului, ci efectul dat de sezonalitatea unor produse.

Cristian Păun - profesor de economie: Este inutilă în condiții de vară și de fapt marea problema o să apară în perioada de toamnă-iarnă, când oferta de produse, mai ales produse de natură agroalimentară încep să aibă creștere de preț semnificativă, ele având o pondere destul de importantă în bugetul unei familii, în zona de 30-40%. Guvernul, luptând cu prețurile prin astfel de măsuri, care nu au cum să tempereze prețurile, sunt măsuri artificiale, care, mai degrabă, au efect contrar, va fi tot timpul tentat să mărească numărul de produse. Efectele sunt adverse, pentru că nimeni nu deschide nicio afacere vreodată în condițiile în care prețul nu îl stabilești tu, de comun acord cu consumatorul tău prin negociere directă, ci ți-l impune statul, de la centru, ca să dea bine în fața electoratului său.

Măsura plafonării adaosului comercial expiră la sfârșitul lunii octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE