Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OCDE: Niciun șoc major în ceea ce privește securitatea alimentară mondială, în ciuda războiului din Ucraina și a căldurii extreme

Perspectivele privind exporturile globale de cereale au trebuit să fie modificate după ce principalul exportator Ucraina a început din nou să se confrunte cu amenințarea militară rusă asupra transporturilor sale pe Marea Neagră.

Situația a fost agravată de căldura extremă care a decimat producția celor mai mari exportatori mondiali din Asia, iar India a anunțat o interdicție parțială a exporturilor sale de orez.

Acest proces de diminuare a rezervelor de cereale și de valuri de căldură a întărot temerile că securitatea alimentară globală ar putea fi într-o situație disperată. Dar sunt aceste îngrijorări întemeiate?

De când Moscova s-a retras din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră în iulie 2023, nu a existat nicio garanție de trecere sigură pentru zeci de milioane de tone de produse din Ucraina.

Rusia a blocat porturile din Marea Neagră ale Ucrainei, iar navele care transportă cereale se află sub amenințarea constantă a atacului forțelor sale.

Turcia și ONU poartă în prezent discuții cu Moscova pentru a restabili acordul, care ar permite navelor ucrainene de cereale să treacă nestingherite.

Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a turnat apă rece asupra oricărui sens al acestui lucru după discuțiile cu omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan de luni, cerând mai întâi ca Occidentul să faciliteze exporturile agricole rusești.

Potrivit ONU, în perioada în care Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost în vigoare, țările cu venituri mici și mijlocii au primit împreună 57% din cerealele care au părăsit aceste porturi.

Programul Alimentar Mondial, care oferă asistență alimentară în întreaga lume, a obținut jumătate din aprovizionarea cu grâu din exportul ucrainean anul trecut și peste trei sferturi anul acesta, care a fost trimis în țări cu securitate alimentară scăzută, precum Somalia, Sudan și Yemen.

Alte țări africane importă, de asemenea, o mare parte din cerealele lor prin regiunea Mării Negre. Banca Africană de Dezvoltare (ADB) estimează că 15 din cele 54 de națiuni africane cumpără mai mult de jumătate din grâul lor fie din Ucraina, fie din Rusia.

Câte produse lipsesc de pe piața agroalimentară?

În contextul în care exporturile de cereale sunt blocate în Ucraina, iar căldura face ravagii în producția agricolă din Asia, poate vă întrebați cât de mare este deficitul.

În iulie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură prevăzuse o producție record: 2,819 milioane de tone în 2023, cu 1,1% mai mult decât în anul precedent.

De atunci, cele mai recente date din previziunile din august ale Consiliului Internațional al Cerealelor au sugerat o producție mai mică, dar și o producție globală puternică, cu puțin sub 2.230 de milioane de tone de produse la nivel mondial.

Raportul notează, de asemenea, riscurile tot mai mari care decurg din incertitudinile legate de aprovizionarea globală.

Consiliul nu exclude o revenire a prețurilor la cereale și semințe oleaginoase din cauza situației din Ucraina. FMI a estimat anterior o creștere de 10-15% a prețurilor la cereale dacă Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră nu va fi restabilită.

Cu toate acestea, potrivit OCDE, este puțin probabil ca evenimentele recente să provoace o schimbare seismică în industria alimentară mondială.

Producția globală poate fi susținută de producția de grâu de iarnă din cele două Americi. Statele Unite au o șansă bună de a beneficia de precipitații peste medie în statele sudice din noiembrie până în februarie: un produs secundar pozitiv al fenomenului El Niño.

Vremea din America de Sud se așteaptă, de asemenea, să fie favorabilă culturilor de soia și porumb, care vor fi recoltate la începutul anului 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE