Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea ieftinire a alimentelor. Oficialii anunță extinderea listei produselor cu preț redus

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a anunțat că ar putea fi prelungită Ordonanța prin care se plafonează adaosul comercial la anumite alimente și că ar putea fi extinsă și lista produselor cu adaos comercial limitat.

”Prețurile alimentelor de bază se mențin scăzute în supermarketuri, produsele incluse în lista alimentelor cu adaos comercial limitat se regăsesc în cantități suficiente pe rafturile magazinelor, iar cetățenii sunt mulțumiți.

Ordonanța privind stoparea creșterii prețurilor pentru alimentele de bază se dovedește o măsură eficientă, pe care o vom prelungi pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor.

Prețurile sunt mai mici nu numai la cele 14 alimente de bază, dar și la alte produse alimentare, ceea ce înseamnă că lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsă.

Vom face acest lucru după o analiză împreună cu reprezentanții comercianților și procesatorilor.

Este o promisiune îndeplinită și un angajament că vom continua să luăm astfel de măsuri care să îi protejeze pe fermieri, procesatori, dar și pe români!”, a menționat ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Consiliul Concurenței: Sunt scăderi de prețuri și cu 50% în marile magazine

Consiliul Concurenței susține că prețurile alimentelor de bază au scăzut în medie cu până la 49%, după ce a controlat hipermarketurile.

Instituția a verificat dacă în marile magazine a fost plafonat adaosul comercial. Ieftinirile s-au văzut în special la fructe și legume de sezon.

Ce alimente s-au ieftinit

Prețul prunelor s-a înjumătățit în luna august comparativ cu iunie , în timp ce cel al strugurilor a coborât cu 47 de procente.

Alte produse care au devenit mai accesibile: roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii, cu reduceri de preț între 31% și 37%.

Trebuie menționat totuși că, în ultimele trei săptămâni, prețurile medii ale merelor roșii au înregistrat o creștere.

În categoria lactatelor, prețurile au înregistrat și ele scăderi. Telemeaua s-a ieftinit cu 16,3%, iaurtul cu 10,5%, iar laptele cu 6,2%. Alte produse de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, au înregistrat și ele reduceri de preț în cursul lunii august.

În ceea ce privește carnea de pui și porc, aceasta a devenit mai accesibilă în august față de iunie, cu scăderi între -5,7% și -0,5%, cu excepția pulpei de porc cu os, al cărei preț a crescut ușor cu 2%.

Pe 1 august a intrat în vigoare ordonanța pentru plafonarea adaosului comercial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE