Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport OMS: Patru din cinci persoane cu hipertensiune arterială nu sunt tratate cum trebuie

Nu mai puțin de 80% dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu beneficiază de un tratament adecvat, potrivit primului raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe această temă.

Deși această afecțiune este frecventă, una din trei persoane fiind afectată la nivel global, organizația estimează că este grav subdiagnosticată.

"Hipertensiunea arterială poate fi controlată eficient cu ajutorul unor regimuri de medicație simple și cu costuri reduse și, cu toate acestea, doar una din cinci persoane cu hipertensiune arterială a reușit să o controleze", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

"Programele de control al hipertensiunii arteriale rămân neglijate, nu au suficiente priorități și sunt extrem de puțin finanțate", a adăugat el.

Tensiunea arterială este calculată cu două valori, prima este legată de forța cu care bate inima, iar a doua de momentul în care inima se odihnește.

Hipertensiunea apare atunci când una sau ambele sunt peste medie, care este de 140 și respectiv 90 de milimetri de mercur (mmHg) în medie, deși depinde de fiecare persoană în parte.

Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc pentru diferite afecțiuni, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și demență vasculară. Deoarece presiunea solicită suplimentar vasele de sânge și organele, aceasta poate crește, de asemenea, riscul de a suferi de boli renale.

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai sensibili la tensiunea arterială ridicată. Mai puțin de 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani suferă de hipertensiune arterială, dar după 65 de ani, aproximativ 65% sunt afectate, potrivit Institutului național francez pentru sănătate și cercetare medicală.

Genetica joacă, de asemenea, un rol.

Cu toate acestea, oamenii pot schimba unii factori de risc, cum ar fi o dietă bogată în sare, un stil de viață sedentar și consumul de alcool sau tutun.

Dacă toate persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar fi tratate corespunzător, s-ar putea preveni 76 de milioane de decese între 2023 și 2050, spune OMS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE