Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Munca grea pentru un salariu mic ar putea crește riscul de boli de inimă la bărbați

Un studiu a constatat că un loc de muncă stresant și o plată insuficientă au efecte similare cu cele ale obezității asupra sănătății inimii.

Dacă munciți din greu pentru un salariu mic la locul de muncă, nu trebuie să vă faceți griji doar pentru satisfacția scăzută la job.

Un nou studiu sugerează că bărbații care muncesc din greu la un loc de muncă stresant, dar care nu sunt recompensați suficient pentru eforturile lor, ar putea avea un risc dublu de boli de inimă, comparativ cu bărbații care nu sunt supuși acestui stres.

Publicarea constatărilor în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii (American Heart Association), revizuită de colegii: Cardiovascular Quality and Outcomes, cercetătorii subliniază că datele anterioare au arătat că stresul la locul de muncă și dezechilibrul efort-recompensă pot crește riscul de boli de inimă, dar efectele combinate nu au fost studiate în detaliu.

"Având în vedere cantitatea semnificativă de timp pe care oamenii o petrec la locul de muncă, înțelegerea relației dintre factorii de stres de la locul de muncă și sănătatea cardiovasculară este crucială pentru sănătatea publică și bunăstarea forței de muncă", a declarat autorul principal al studiului, Mathilde Lavigne-Robichaud, doctorandă la Centrul de cercetare CHU de Quebec-Universitatea Laval din Quebec, Canada.

'Factorii de stres, asociați cu alte probleme de sănătate'

"Stresul la locul de muncă se referă la mediile de lucru în care angajații se confruntă cu o combinație de solicitări ridicate la locul de muncă și un control scăzut asupra muncii lor. Solicitările ridicate pot include un volum mare de muncă, termene limită strânse și numeroase responsabilități, în timp ce un control scăzut înseamnă că angajatul are puțin cuvânt de spus în luarea deciziilor și în modul în care își îndeplinește sarcinile", a explicat Lavigne-Robichaud.

"Dezechilibrul efort-recompensă apare atunci când angajații investesc un efort ridicat în munca lor, dar percep recompensele pe care le primesc în schimb - cum ar fi salariul, recunoașterea sau siguranța locului de muncă - ca fiind insuficiente sau inegale față de efort.

De exemplu, dacă te străduiești mereu să faci mai mult decât trebuie, dar simți că nu primești creditul sau recompensele pe care le meriți, asta se numește dezechilibru efort-recompensă."

Una dintre limitările studiului este faptul că lucrătorii erau stabiliți în principal în Quebec, Canada, astfel încât este posibil să nu reprezinte diversitatea experiențelor din populația activă din America de Nord.

"Rezultatele noastre sugerează că intervențiile care vizează reducerea factorilor de stres din mediul de lucru ar putea fi deosebit de eficiente pentru bărbați și ar putea avea, de asemenea, implicații pozitive pentru femei, deoarece acești factori de stres sunt asociați cu alte probleme de sănătate prevalente, cum ar fi depresia", a declarat Lavigne-Robichaud.

Natura neconcludentă a rezultatelor pentru femei arată necesitatea unor investigații suplimentare, a adăugat ea.

Ea a recomandat intervenții precum furnizarea de resurse de sprijin, promovarea echilibrului între viața profesională și cea privată, îmbunătățirea comunicării și împuternicirea angajaților pentru a avea mai mult control asupra muncii lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE