Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: ChatGPT ar putea diagnostica pacienții la fel de bine ca și medicii din camera de urgență

ChatGPT ar putea ajuta la diagnosticarea pacienților în camerele de urgență, potrivit unui nou studiu pilot care a analizat modul în care ar putea fi utilizat pentru a sprijini medicii.

Cercetarea publicată în revista Annals of Emergency Medicine a constatat că chatbotul de inteligență artificială (AI) a diagnosticat pacienții la fel de bine ca și medicii instruiți. Studiul urmează să fie prezentat la Congresul european de medicină de urgență care începe în acest weekend.

Cercetătorii de la Spitalul Jeroen Bosch din Olanda au introdus în două versiuni ale ChatGPT notele medicilor și informații anonime despre 30 de pacienți, inclusiv examene, simptome și rezultate de laborator.

Ei au constatat o suprapunere de aproximativ 60% între lista scurtă de diagnostice posibile a medicilor de urgență și chatbot.

"Am constatat că ChatGPT s-a descurcat bine în generarea unei liste de diagnostice probabile și în sugerarea celei mai probabile opțiuni.

Am constatat, de asemenea, o mulțime de suprapuneri cu listele de diagnostice probabile ale medicilor. Pur și simplu, acest lucru indică faptul că ChatGPT a fost capabil să sugereze diagnostice medicale la fel cum ar face-o un medic uman", a declarat autorul studiului, Dr. Hidde ten Berg, de la departamentul de medicină de urgență de la Spitalul Jeroen Bosch, într-o declarație.

Medicii de urgență au avut diagnosticul corect în primele cinci liste în 87% din cazuri, în timp ce ChatGPT versiunea 3.5 a avut diagnosticul corect în lista scurtă în 97% din cazuri, față de 87% în cazul ChatGPT versiunea 4.0.

Acest instrument nu este un dispozitiv medical

Cercetarea, ca dovadă de concept, nu a fost folosită pentru a avea un impact asupra pacienților, ci mai degrabă pentru a testa potențialul sau fezabilitatea utilizării inteligenței artificiale generative pentru diagnosticare.

Dar nu este ceva ce va fi disponibil pentru a fi utilizat clinic încă.

"Una dintre probleme, cel puțin în Europa... este că legislația este foarte dură", a declarat pentru Euronews Next autorul studiului, Steef Kurstjens, de la departamentul de chimie clinică și hematologie de la Spitalul Jeroen Bosch.

"Deci aceste tipuri de instrumente nu sunt dispozitive medicale. Deci, dacă le folosești pentru a afecta îngrijirea pacienților, folosești un instrument care nu este un dispozitiv medical ca dispozitiv medical, iar acest lucru nu este permis. Așadar, cred că trebuie [adoptată] o nouă legislație dacă doriți să folosiți acest lucru", a adăugat el.

Confidențialitatea datelor pacienților este o altă preocupare importantă în legătură cu utilizarea inteligenței artificiale generative în domeniul asistenței medicale, unii experți îndemnând factorii de decizie să încerce să reducă orice risc potențial prin reglementare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE