Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OpenAI se repliază, după valul de îngrijorare: opțiuni noi pentru Chat GPT. Utilizatorii își vor putea proteja datele

OpenAI a anunțat pe blogul său introducerea unor noi funcții pentru Chat GPT. Utilizatorii vor putea folosi sistemul fără ca datele lor să devină material de studiu pentru Inteligența Artificială.

Apariția la scară largă a soluțiilor de tip AI Generativ, așa cum este și Chat GPT, a iscat dezbateri interminabile. Nu asupra calității modelelor, cât a scopului mai mult sau mai puțin declarat.

Întrebarea de la care pornește totul: cum sunt folosite datele pe care utilizatorii le lasă în urma unei sesiuni? Răspunsul cel mai la îndemână dezvoltatorilor este pentru a antrena respectivele sisteme, care "cresc", astfel. De aici, și caracterul etic al problemei. Cât de expuși suntem odată ce accesăm programe precum Chat GPT? Cine și ce știe despre noi? Cum s-ar putea întoarce acest amănunt împotriva noastră?

Și, desigur, o întreagă încrengătură de implicații, extinsă în societatea actuală. Să ne gândim doar la piața muncii.

Poate și pentru că state precum Italia au luat poziție și au interzis produsul companiei OpenAI ori pentru că nenumărate voci de calibru au cerut reglementarea folosirii Inteligenței Artificiale, gigantul tech a făcut un pas în spate. L-a împachetat sub forma unor update-uri, într-o postare pe blogul său.

"Am introdus posibilitatea de a dezactiva istoricul chat-urilor în ChatGPT. Conversațiile care au început când istoricul chat-urilor este dezactivat nu vor fi folosite pentru a ne instrui și îmbunătăți modelele și nu vor apărea în bara laterală a istoricului. Aceste comenzi, care se lansează pentru toți utilizatorii începând de astăzi, pot fi găsite în setările ChatGPT și pot fi modificate în orice moment. Sperăm că aceasta oferă o modalitate mai ușoară de a vă gestiona datele decât procesul nostru existent de renunțare. Când istoricul chat-urilor este dezactivat, vom păstra conversațiile noi timp de 30 de zile și le vom examina numai atunci când este necesar pentru a monitoriza eventualele abuzuri, înainte de a le șterge definitiv.", scrie OpenAI.

Următorii pași: un abonament Business și posibilitatea exportului de date

În aceeași postare, compania specifică, fără prea multe detalii, că lucrează la noul abonament ChatGPT Business "pentru profesioniștii care au nevoie de mai mult control asupra datelor lor, precum și pentru întreprinderile care doresc să-și gestioneze utilizatorii finali.” Acesta va fi disponibil în următoarele luni, iar compania precizează că ”datele utilizatorilor finali nu vor fi folosite pentru a instrui modelele în mod implicit. "

Totodată, o altă noutate le va permite utilizatorilor să își exporte datele din ChatGPT și, susține autorul postării, ”să înțeleagă ce informații stochează modelul AI.”

Schimbările sunt așteptate "în lunile următoare", potrivit aceleiași surse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE