Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GPT-4, Inteligența Artificială de nivel următor. Ce știe să facă varianta net superioară predecesorului ChatGPT

OpenAI a lansat marți cea mai nouă versiune a software-ului său conceput pentru a imita o conversație de tip uman pe baza indicațiilor utilizatorului, GPT-4. Produsul antderior al OpenAI, ChatGPT a captivat și, în același timp, a tulburat publicul cu abilitățile sale.

GPT-4, în schimb, este un sistem de ultimă generație capabil să genereze nu doar cuvinte, ci și imagini descriptive ca răspuns la comenzile scrise ale unei persoane, potrivit The Washington Post. De exemplu, atunci când i se arată o fotografie cu o mănușă de box atârnând deasupra unui balansoar din lemn cu o minge pe o parte, o persoană poate întreba ce se va întâmpla dacă mănușa cade, iar GPT-4 va răspunde că va lovi balansoarul și va face ca mingea să zboare în sus.

GPT-4 compune cântece, scrie scenarii și recunoaște scrisul utilizatorului. Generează până la 25.000 de cuvinte, în răspunsurile tip text - prin comparație, Chat GPT generează doar 3.000 - poate purta convorbiri îndelungate, poate căuta prin documente și propune analize. Potrivit creatorilor săi, este mult mai avansat în analiza logică, în raport cu versiunea anterioară iar riscul de răspunsuri neconforme a scăzut cu peste 80%.

AICI, detalii despre cercetarea care stă la baza noului AI.

Microsoft a făcut și un anunț surpriză, spunând că Bing AI, lansat luna trecută, a folosit GPT-4 în tot acest timp. Compania a investit până acum miliarde de dolari în OpenAI.

În acest moment, capacitățile text ale lui GPT-4 pot fi testate gratuit, în platforma existentă deja ChatGPT, în timp ce dezvoltatorii se pot încrie pe o listă de așteptare pentru API.

În schimb, pe parte de imagine, Open AI a anunțat colaborarea cu Be My Eyes, printr-un demo absolut impresionant, ce poate fi urmărit aici.

O „cursă a înarmării”

De altfel, progresele rapide înregistrate în zona inteligenței artificiale au generat o adevărată „cursă a înarmării” în acest domeniu. Diferite companii concurează pentru a obține un avantaj în ceea ce privește eficiența chatbot-urilor. Criticii spun însă că marile companii de tehnologie se grăbesc să exploateze un domeniu netestat, nereglementat și imprevizibil, acela al inteligenței artificiale.

GPT-4 va avea concurență în domeniul inteligenței artificiale multisenzoriale. DeepMind, o firmă de inteligență artificială deținută de Alphabet, compania mamă a Google, a lansat anul trecut un model „generalist” numit Gato, care poate descrie imagini și poate juca jocuri video. Google a lansat în această lună un sistem multimodal, PaLM-E, care a încorporat viziunea AI și expertiza lingvistică pentru a crea un robot pe roți cu un singur braț. De exemplu, dacă cineva îi spunea să se ducă să aducă niște chipsuri, acesta putea înțelege cererea, se putea deplasa până la un sertar și alegea punga potrivită.

Se așteaptă ca GPT-4 să îmbunătățească unele carențe ale ChatGPT. Potrivit bloggerului Robert Scoble, un împătimit al tehnologiei, „GPT-4 este mai bun decât se așteaptă oricine”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE