Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Populația Europei îmbătrânește. Sfaturile OMS: consum de alimente fără adaos de sare, zahăr sau grăsimi și exercițiile fizice

Pe măsură ce populația din Europa este tot mai îmbătrânită, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că trebuie să luăm cât mai repede măsuri. Cele mai importante sfaturi pentru un stil de viață sănătos sunt: consumul de alimente proaspete, fără adaos de sare, zahăr și grăsimi. De asemenea, sunt recomandate exerciții fizice pentru prevenirea bolilor cronice. 

Statisticile arată că anul viitor, numărul persoanelor care vor atinge vârsta medie de pensionare de aproximativ 65 de ani va depăși numărul adolescenților de 15 ani din Europa. Stephen Whiting este consilierul OMS pentru sport și sănătate. Spune că pandemia COVID a arătat că oamenii mai sănătoși sunt mai capabili să reziste bolilor.

Stephen Whiting, consilierul european al OMS pentru sport și sănătate: ”Există date care arată că inactivitatea fizică, excesul de greutate și obezitatea au fost un factor de risc uriaș pentru rezultatele COVID severe și COVID lung. Deci, acesta este un moment cu adevărat oportun pentru a investi efectiv în prevenire.”

Ce recomandă OMS

Printre recomandări se numără mesele în stil mediteranean, care sunt asociate cu o bătrânețe mai sănătoasă. Sănătatea precară costă Europa miliarde de euro.

Stephen Whiting, consilierul european al OMS pentru sport și sănătate: ”Am estimat că opt miliarde de euro pe an ar putea fi economisite dacă mai mulți oameni ar fi activi fizic și ar îndeplini nivelurile recomandate de OMS de activitate fizică.”

Potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății, persoanelor cu vârsta de 65 de ani li se recomandă să facă o plimbare mai vioaie timp de cel puțin două ore și jumătate în fiecare săptămână. De asemenea, sunt recomandate exercițiile care întăresc musculatura. Acestea îmbunătățesc mobilitatea și previn căderile.

Stephen Whiting, consilierul european al OMS pentru sport și sănătate: ”90% din decesele din regiunea europeană a OMS sunt cauzate de boli netransmisibile. Principalii factori de risc pentru bolile netransmisibile sunt inactivitatea fizică, dietele nesănătoase, consumul de tutun, consumul de alcool.”

Finlanda este dată ca exemplu pentru o viață sănătoasă. Țara a făcut investițiile în parcuri, piste de ciclism și alei pentru pietoni, dar și în programe sportive pentru cei în vârstă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE