Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania: Sistemul public de sănătate degradat forțează milioane de oameni să apeleze la sectorul privat

Spaniolii au cheltuit, anul trecut, o sumă record pentru asigurările private de sănătate, pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de sistemul public medical.

Oamenii spun că sistemul s-a degradat după pandemie

Potrivit unui studiu recent, jumătate dintre spanioli cred că sistemul public de sănătate, cândva apreciat, s-a degradat după pandemie. Oamenii sunt nemulțumiți, între altele, de timpul record de așteptare. În prezent, peste 700 de mii de oameni sunt programați pentru o intervenție chirurgicală.

Noelia a venit la o clinică privată de dermatologie din Madrid pentru un control. În sistemul public de sănătate, ea ar fi trebuit să așteptate vreo 70 de zile pentru a obține o programare.

„Este adevărat că în sistemul public de sănătate timpii de așteptare pentru o programare sunt mult mai mari, iar când este vorba de o problemă de sănătate nu poți să aștepți sau să amâni întâlnirea cu medicul”, spune Noelia.

Milioane de spanioli aleg asigurarea privată

Ea este una dintre cei 12 milioane de spanioli care au ales o asigurare privată de sănătate. In ultimii trei ani, de la debutul pandemiei de COVID, peste 1,5 milioane de oameni au trecut în sistemul medical privat.

Jesús Fernández Lobo, director executiv la o clinică privată: „Sistemul public de sănătate a fost supus unei presiuni greu de suportat, iar sistemul privat de sănătate a trebuit să preia o parte din pacienții care nu puteau fi tratați.”

Media de așteptare este de 113 zile

După trei ani sistemul de sănătate încă încearcă să se refacă după efectele pandemiei. Peste 700 de mii de persoane sunt programate pentru o intervenție chirurgicală, iar media de așteptare este de 113 zile.

Spaniolii au cheltuit, anul trecut, o sumă record pentru asigurările de sănătate – 10,5 miliarde de euro, în creștere cu 7%, comparativ cu 2021.

„Nu ar trebui să ne fie teamă de faptul că sectorul privat de sănătate este în creștere. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este că oamenii nu vor să meargă în sectorul public”, spune Juan Abarca, președintele Institutului pentru Dezvoltare și Integrare în Domeniul Sănătății.

Nevoia îmbunătățirii sistemului public de sănătate

Reprezentanții sectorului privat de sănătate vorbesc și de nevoia îmbunătățirii sistemului din sectorul public.

„Noi, cei din sectorul privat de sănătate, suntem interesați să ne asigurăm că sectorul public de sănătate funcționează cât mai bine posibil, pentru că modelul actual nu este conceput ca sistemul privat să fie o alternativă, ci, mai degrabă, o completare a sectorului public de sănătate”, este de părere Juan Abarca.

Chiar dacă cererea pentru asigurările private de sănătate este în creștere, populația, dar și medicii, sunt de părere că sistemului public actual trebuie salvat, fiindcă este un pilon important al statului social.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE