Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Elena Moldoveanu

Bruxelles a înregistrat miercuri o încercare de a promova prima generație fără tutun din Europa. ONG-ul spaniol de sănătate publică NoFumadores urmărește a „salva noile generații de la dependența de tutun, pentru a acționa împotriva pericolelor de mediu aferente și împotriva fumatului”, conform Euronews.com.

În special, ei doresc să interzică vânzarea de produse din tutun și nicotină cetățenilor născuți după 2009, precum și publicitatea pentru tutun și prezența tutunului în producțiile audiovizuale și în mediile sociale. De asemenea, ei doresc să creeze o rețea de parcuri naționale fără tutun și mucuri de țigară și să extindă spațiile fără vapori în aer liber.

Șase luni, un milion de semnături

Comisia Europeană a înregistrat inițiativa cetățenească a ONG-ului. Acum, organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a strânge cele un milion de semnături - din cel puțin șapte state membre - necesare pentru ca problema să fie analizată de Comisia Europeană și, eventual, să legiferată.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, 18,4% din populația UE în vârstă de 15 ani sau mai mult a declarat că este fumător zilnic de țigări în 2019.

Aproape 29% din populația bulgară de peste 15 ani era fumătoare zilnică de țigări, cea mai mare pondere din blocul comunitar. Țara est-europeană a fost urmată de Grecia (23,6%) și Letonia (22,1%). Cele mai mici ponderi puteau fi găsite în Luxemburg (10,5%), Finlanda (9,9%) și Suedia (6,4%).

Fumatul reprezintă unul din cinci cazuri de cancer în UE, conform cifrelor furnizate de Cancer Prevention Europe. Mai mult de jumătate din aceste 757 600 de cazuri care ar putea fi prevenite sunt de cancer pulmonar, care a ucis peste 257 000 de cetățeni ai UE în 2020.

Modificare a directivei privind tutunul

În cazul în care Comisia ar decide să legifereze pentru a limita accesul la produsele din tutun, ar urma exemplul Noii Zeelande, al cărei guvern a introdus în decembrie anul trecut un plan pentru o „națiune fără fum de tutun”.

Acesta prevedea creșterea treptată a vârstei de cumpărare de la 18 la 21 sau 25 de ani până în 2025, guvernul citând ca motiv principal cercetările conform cărora 80% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani și 97% înainte de 25 de ani.

Guvernul Danemarcei a prezentat deja la începutul acestui an un plan de interzicere a vânzării de produse din tutun pentru persoanele născute după 2010, dar acesta a fost anulat din cauza normelor UE, care împiedică statele membre să interzică sau să restricționeze comercializarea produselor din tutun.

Un astfel de plan, a recunoscut ministrul sănătății, Magnus Heunicke, ar necesita o modificare a directivei UE privind tutunul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE