Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

FOTO | Fabrică ilegală de țigări, la Iași. Lucian Bode: „În afacere erau implicați și cetățeni ucraineni”

Publicat de: Sabina Coman

O fabrică ilegală de țigări a fost descoperită în județul Iași: 12 persoane au fost reținute acuzate că încă din 2012 au pus pe picioare o adevărată linie de producție performantă. La percheziții a fost găsită o cantitate uriașă de țigări: un milion de bucăți.

Țigările urmau să ajungă pe piața neagră cu eticheta unor branduri cunoscute. În afacere au fost implicați și ucraineni care au cerut azil în țara noastră, spune ministrul de Interne. Tutunul era adus din Ucraina.

„Sunt cetățeni ucraineni beneficiari de protecție temporară în România, ei au fost descoperiți acolo la Iași. Este o anchetă în desfășurare, dar noi i-am prins în timp ce fabricau țigări. La Iași am descoperit una dintre cele mai mari fabrici de producere a tutunului, pe lângă cele câteva milioane de țigarete și 1,5 tone de tutun brut, peste 10 milioane de țigarete care ar fi ajuns pe piața neagră”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode.

VEZI GALERIA
4 imagini

Tigările aveau ca destinație Ucraina


„Tutunul necesar prelucrării și producerii țigaretelor contrafăcute era introdus în țară de către membrii grupului sub aparența realizării unor tranzite, având ca destinație finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat și depozitat în incinta fabricii clandestine din județul Iași, iar tranzitele erau ulterior închise fictiv.

În procesul de realizare a țigaretelor contrafăcute, membrii grupării aduceau în România grupuri de cetățeni ucrainieni, care erau cazați în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producție aceștia se întorceau în Ucraina.
Cantitățile de țigări astfel contrafăcute erau ambalate și comercializate en-gros către diferiți clienți ai grupării”, se arată într-un comunicat DIICOT.

1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare

„Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de țigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de țigarete vrac, 227 de cutii conținând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producție, 123 de bucăți carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie și 364 de bucăți folie transparentă de 12 cm.

În cursul zilei de 12.07.2022 a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate țigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din județul Iași, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartușe fiecare bax, totalizând astfel un număr de 384.000 pachete țigări, reprezentând 7.680.000 țigarete”, mai precizează sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE