Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fraudă de peste 20 de milioane de lei cu pensii private, la o companie care administrează Piloanele II și III

Este o situație fără precedent pe piața pensiilor private din România: poliția a descoperit o fraudă de 22 de milioane de lei din conturile BRD Pensii Private.

După cercetări și zeci de percheziții în București și în 12 județe, polițiștii au mai mulți suspecți în dosar. Doi sunt angajați ai unei unități bancare, care și-ar fi însușit suma din conturile fondului de pensii care administrează atât Pilonul doi, cât și Pilonul trei. 

Primii care au sesizat neregulile au fost chiar administratorii fondului, în momentul în care nu au găsit documentele justificative pentru transferul celor 22 de milioane de lei din cont. 

Reprezentanții BRD Pensii Private au transmis că persoanele care contribuie la acest fond nu sunt afectate de fraudă. Între timp, suma a fost acoperită de administratori.

UPDATE 17: 20 reacția ASF

„Fondul de pensii în sine, contribuțiile cetățenilor la Pilonul II, nu au fost afectate. Ce a fost afectat a fost bugetul propriu al acestui administrator de pensii. În luna mai, ASF a efectuat un control la această societate, am constatat atunci abateri grave de la guvernanța corporativă și de la modul în care legea trebuie respectată, cu privire la evidența situațiilor contabile. Am intervenit prompt, am sancționat drastic conducătorii societății și am sesizat și organele în drept”, a transmis Dan Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE