Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costel Alexe, trimis în judecată de DNA: De astăzi, pot să mă apăr și să demontez piesă cu piesă un dosar care este construit pe speculații

Președintele Consiliului Județean Iași, fost ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost trimis în judecată luni, de către DNA, pentru luare de mită și instigare la delapidare. Politicianul este acuzat că a solicitat șpagă sub formă de tablă în valoare de 100.000 lei în timpul mandatului. Alexe a declarat ulterior că se bucură că din această etapă se poate apăra împotrivare acuzațiilor pe care le cataloghează drept denigratoare.

”La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”, se arată în comunicatul emis de DNA.

DNA mai informează că cele 22 de tone de tablă ar fi fost primite pe 23 aprilie și 7 iulie 2020, la o firmă administrată de un apropiat al ministrului Alexe.

Potrivit procurorilor, tabla ar fi fost primită de de fostul ministru cu girul directorului general al firmei, trimis deopotrivă în judecată, pentru dare de mită, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Valoarea șpăgii se ridică la suma de 99.956 lei și include, pe lângă tablă, manopera și transportul. Ulterior, pentru a crea aparența legalității scoaterii din gestiune a materialului dat drept mită, directorul general a determinat două subalterne, trimise de asemenea în judecată, să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de alte trei persoane, inculpate deopotrivă în dosar.

În perioada decembrie 2020 -  ianuarie 2021, pentru a avea acoperire juridică pentru tabla primită, cele trei persoane au întocmit mai multe documente false, precum contracte de închiriere, note contabile etc., mai transmit procurorii. Bunurile au fost puse sub sechestru, iar dosarul a fost trimis spre judecare la ÎCCJ, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cum se apără Costel Alexe?

"Cred în adevăr! Deși pare paradoxal, astăzi, în urma acestei noi etape judiciare, o parte din mine capătă încredere și speranță că după mai bine de un an, am ocazia să îmi demonstrez nevinovăția și adevărul să iasă la iveală, oprind această campanie furibundă de denigrare la adresa mea și a familiei mele.

Am spus din capul locului că vreau ca acest dosar să fie finalizat cât mai repede pentru că telejustiția și adversarii politici nu au făcut decât să rostogolească în aceste 18 luni fel de fel de supoziții, neadevăruri, dezvoltând teorii și scenarii care nu au nimic în comun cu realitatea și adevărul.

De astăzi pot vorbi liber, pot să mă apăr și să demontez piesă cu piesă un dosar care este construit pe speculații, un dosar care a ținut agenda publică la nevoie, adică atunci când au trebuit să fie reașezate taberele politice, când au trebuit să fie bifate țintele de integritate, când a fost nevoie de o pârghie", a declarat fostul ministrul al Mediului pe Facebook.

Alexe a mai spus că nu a cerut și nu a condiționat exercitarea atribuțiilor de ministru de vreo șpagă sau orice alt fel de avantaj material

"Mi-am exercitat cu bună credință toate funcțiile publice avute, iar demnitatea de ministru în guvernul României este fără echivoc un privilegiu pe care puțini oameni reușesc să îl aibă. Tocmai de aceea, în perioada cât am ocupat funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, mi-am îndeplinit cu mare răspundere atribuțiile, mi-am propus cu adevărat să produc o schimbare în sistem și să ating obiectivele asumate de România în raport cu Uniunea Europeană în materie de politici de mediu: reducerea poluării, reducerea tăierilor ilegale de arbori, creșterea suprafețelor de terenuri împădurite, închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, creșterea gradului de colectare selectivă și atingerea țintelor de reciclare.

Revenind la fondul problemei semnalate de organele de cercetare penală, legislația este publică, este accesibilă oricui și, cel mai important aspect, este neschimbată din 2013 și statuează fără echivoc un lucru: ministrul mediului nu are atribuții, nu poate influența, nu poate modifica, nu poate interveni în procedura de acordare a certificatelor verzi!

Alexe a mai precizat că ministrul nu poate influența, modifica și nici interveni în procedura de acordare a certificatelor verzi

Singura atribuție a ministerului avizator este ordinul de ministru prin care lista cu beneficiarii este publicată spre transparență.

Drept dovadă, combinatul siderurgic Liberty Galați a primit și în 2018 și în 2019 și în 2020 aproape același număr de certificate verzi. Absurdul situației este că pe procedura de avizare eu nici măcar nu figurez ca semnatar, lucru iarăși știut și consemnat de documentele avute la dispoziție de procurori, dar ignorat.

S-au făcut interceptări peste interceptări, fără a se identifica o probă concretă împotriva mea. Speculații și acuzații care au făcut deliciul presei și a celor împătimiți după telejustiție.

Au fost 18 luni grele pentru mine și familia mea, au fost 18 luni în care investigatorii au tergiversat foarte mult acest dosar, din lipsă de probe, din lipsa unui denunțător, din lipsa faptelor imputate, sperând doar că presiunea opiniei publice și stresul organelor de cercetare penală va determina pe cineva să recunoască niște fapte sau acțiuni care nu au avut loc.

De acum încolo, voi avea posibilitatea să îmi demonstrez nevinovăția. Sunt încrezător că adevărul va fi scos la lumină, iar la finalul acestei etape voi putea arăta tuturor că sunt un om de bună-credință și nu am încălcat legea”, a mai transmis Costel Alexe.

PSD Iași îi cere lui Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, să clarifice situația lui Alexe

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE