Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolele postului Paștelui. E-urile, coloranții și conservanții, în număr foarte mare în produsele de post

A început Postul Paștelui și specialiștii avertizează că perioada de detoxifiere poate fi periculoasă pentru sănătate. Produsele de post pot conține aditivi alimentari, sare sau zahăr, în cantități mari, pentru a imita gustul celor de proveniență animală. Citirea corectă a etichetei ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce consumăm.

Majoritatea E-urilor, coloranților și conservanților pot dăuna organismului, dacă sunt consumate în exces, spun specialiștii. Iar această perioadă este periculoasă, pentru că aditivii se găsesc în cantități mai mari în produsele de post.

Horia Constantinescu, Președinte ANPC: Există din fiecare categorie de alimente și din fiecare categorie de aditivi și anumiți aditivi ce nu au niciun efect nociv asupra sănătății, dar există aditivi care dacă ar fi consumați mai mult decât este recomandat pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Dr. Amalia Arhire, medic primar endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice: Dacă avem mai mult de un rând-două de ingrediente și mai degrabă sunt lucruri procesate și nu înțelegem mai nimic din conținutul acelui aliment și nu înțelegem ce ar fi putut fi acolo, pentru că acolo sunt niște prafuri și derivate de ingrediente naturale, asta înseamnă că e un aliment foarte procesat, care ne poate face rău.

O masă banală cu pâine, pate vegetal, margarină sau halva poate conține zeci de E-uri și sare sau zahăr în exces. La fel de periculoase pot fi și sucurile tip ceai, laptele de soia și chiar guma de mestecat.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons: O pâine cu 8-9-10 e-uri sau un pateu vegetal cu 9-10-11 aditivi, un ketchup cu 10 aditivi, pentru fiecare înseamnă mult, așa că ne uităm după produse cu aditivi mai puțini, cu zahar mai puțin, cu sare mai puțină, ca practic cumulul la o masă, la o zi, să fie cât de cât decent.

Dr. Amalia Arhire, medic primar endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice: Toate aceste alimente au foarte mulți aditivi, foarte multă sare, coloranți, conservanți potențiatori de gust, tocmai ca să ne ajute să avem un gust similar cu cel al cărnii sau al proteinei animale. Aditivii pot face rău organismului, pentru că ei cresc riscul de alergii și unii din ei și riscul de cancer.

Potrivit studiilor recente de piață, 10% dintre români respectă cu strictețe postul Paștelui, iar 25% îl țin doar miercurea și vinerea.

Cancerul, bolile cardiovasculare și obezitatea infantilă pot fi efectele alimentației neglijente, iar România ocupă, din păcate, primele locuri în topul european al acestor afecțiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE