Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Masa de post mai scumpă în 2023. Cât a ajuns să coste o ciorbă de legume

Inflația aduce prețuri noi și schimbă costurile pentru masa de post. În acest an românii plătesc între 12 și 18 lei pentru un kilogram de fasole, iar legumele pentru ciorbă ajung și la 25 lei. Una dintre cele mai mari creșteri de preț se înregistrează la cartofi, 35%. Postul Paștelui începe astăzi și se încheie pe 15 aprilie.

La piață majoritatea cumpărătorilor vin, analizează și cumpără cu țârâita. Oamenii observă creșterile de prețuri și nu se avântă la cumpărături, o spun chiar vânzătorii.

Inflația aduce noi cifre le raft. De exmplu, unul dintre cele mai cautate produse în perioada postului este fasolea. Acum pentru un kilogram oamenii scot din buzunar chiar și 18 lei, cu 40% mai mult decât anul trecut. Creșteri de preț s-au înregistrat și la verdețuri.

„Legume avem urzica la 25 lei kg, salată trei lei, loboda un leu legatura. Ceapa doi lei, ridichea trei lei. În comparație cu doi lei…? Cam scumpuț, dar așa-i treaba acum. Anul trecut sau doi ani în urmă urzica era 10 lei kg”, spune un bărbat.

„Spanacul de exemplu e 10 lei kilogramul, e mult, dar când ai o poftă hai să zicem ți-o faci”, a precizat o femeie.

Plătim mai mult pentru o ciorbă de legume

Banala ciorbă de legume este una dintre cele mai preparate mâncăruri în perioada postului. Inflația a făcut ca acest preparat să coste mai mult decât în anii precedenți, chiar dacă vorbim de alimente ce sunt considerate accesibile oricărui buget.

Un kilogram de cartofi costă în medie patru lei, un kilogram de morcovi costă între patru și cinci lei, ceapa este ceva mai scumpă, un kilogram ajunge să coste chiar și șapte lei. Verdeața costă încă cinci lei și șapte lei vor costa rădăcinoasele, adică o țelină, un păstârnac și un pătrunjel. Costul total al ingredientelor va ajunge la aproximativ 25 de lei, însă prețul nu include și alte câteva ingrediente pentru a termina ciorba.

Oamenii spun că prețurile mari îi determină să cumpere o cantitate mai mica sau să caute diverse oferte. Chiar și așa, bugetul pentru mâncare s-a schimbat.

Prețurile sunt foarte mari, având în vedere că mergi la piață și pleci fără suta de lei, dacă mergi să cumperi mai mult. Eu am luat mai nimic și s-au dus deja 30 lei”, mai spune o femeie.

Postul Sfintelor Paști începe anul acesta pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, fiind cel mai lung și cel mai aspru din posturile întalnite în Biserica Ortoxă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE