Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Broaștele ar putea deveni animale pe cale de dispariție. Cât de mult consumă europenii pulpe de broască

Cererea crescută pe piața europeană a pulpelor de broască ar putea determina ca animalele să ajungă la „dispariție ireversibilă”, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Conservation, transmite euronews.

Între 2010 și 2019, țările Uniunii Europene au importat 40,7 milioane de kilograme de picioare de broască - echivalentul a aproximativ două miliarde de broaște.

Majoritatea broaștelor sunt cumpărate din Indonezia, Albania și Turcia.

Cererea crescută pe piața europeană pentru broaște decimează populațiile locale din aceste țări, potrivit raportului publicat în revista Nature Conservation.

„Facem apel la țările [exportatoare] și guvernele lor să își asume responsabilitatea pentru sustenabilitatea comerțului”, au scris autorii.

„UE ar trebui să ia măsuri imediate pentru a-și gestiona toate importurile într-o bază de date unică centralizată și pentru a enumera speciile sensibile în anexele la Regulamentul UE privind comerțul cu animale sălbatice.”

Ce țară consumă cele mai multe pulpe de broaște?

Pulpele de broasca sunt una dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria franceză.

Potrivit legendei, călugării din secolul al XII-lea au început să mănânce amfibieni - pe care biserica i-a clasificat drept pește - pentru a evita o dietă strictă fără carne.

Broaștele sunt consumate și în alte părți ale lumii, inclusiv în Vietnam și China.

Din UE, Belgia este de departe principalul importator de pulpe de broască (importând peste 28.000 de tone între 2010 și 2019), dintre care exportă aproximativ trei sferturi în Franța.

Franța importă 6.790 de tone din afara UE (16,6% din importurile UE), urmată de Țările de Jos (2.620 de tone; 6,4% la sută, Italia (1.790 de tone; 4,3%) și Spania (923,4 tone; 2,2% ) .

Ce impact are comerțul cu broaște asupra mediului?

A prepara orice fel de mâncare vine cu un cost.

Autoritățile franceze au interzis vânătoarea de broaște - cu excepții, în anii 1980 - după ce numărul speciilor a scăzut dramatic.

Acum, 80% din cererea de broaște din Europa este asigurată de Indonezia - și aceeași problemă se repetă.

Broasca de iarbă mâncătoare de crabi (Fejervarya cancrivora), broasca gigantică javaneză (Limnonectes macrodon) și broasca taur din Asia de Est (Hoplobatrachus rugulosus) sunt toate vulnerabile la potențiala „recoltare excesivă”, avertizează raportul.

În Turcia, Pelophylax caralitanus - cunoscută în mod obișnuit ca broasca anatoliană - este expusă unui „risc ridicat de extincție”.

„Supraexploatarea comercială a acestei specii în Franța, Italia și Elveția a cauzat declinul rapid al acesteia, astfel încât specia este acum considerată pe cale de dispariție”, avertizează raportul.

Declinul speciilor are un efect secundar asupra ecosistemelor locale. Broaștele se hrănesc cu insecte. În zonele în care amfibienii sunt vânați, au spus cercetătorii, utilizarea pesticidelor toxice tinde să fie în creștere.

Cum putem proteja broaștele de supraexploatare?

În anii 1970 și 1980, India și Bangladesh erau principalii furnizori de broaște ai UE - dar guvernele acestor țări au încetat să exporte, după ce populația locală a scăzut.

Pentru a se asigura comerțul și în continuare, cercetătorii solicită țărilor exportatoare de broaște să reglementeze mai strict vânzările și, de asemenea, au cerut UE să publice mai multe informații comerciale.

Unii vegani francofili au inventat și feluri de mâncare asemănătoare pulpelor de broască, pe bază de plante, făcute din grâu și soia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE