Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țestoasele de companie, cumpărate ilegal online, infectează oamenii cu Salmonella

Broaștele țestoase de companie, cumpărate online, au infectat cu Salmonella 15 persoane din 11 state americane, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC).

De obicei, infecția se face prin intermediul alimentelor, cum ar fi puiul crud. Însă, de data aceasta, contactul cu reptilele a fost cauza.

Persoanele infectate dezvoltă diaree, febră și crampe stomacale în termen de șase ore, până la șase zile de la expunere. Boala durează între patru și șapte zile, iar cei mai mulți dintre cei infectați de data aceasta au fost copii.

Se știa că broaștele mici răspândesc Salmonella

După ce a vorbit cu persoanele bolnave și a făcut teste de laborator, CDC a stabilit că broaștele țestoase cumpărate de pe internet, cu carapacea mai mică de 10 cm, au provocat infecția.

Vânzarea acestor reptile mici ca animale de companie a fost interzisă în SUA în urmă cu mai bine de 40 de ani, deoarece se știa că acestea răspândesc Salmonella prin excrementele lor, prin apa din acvariu sau chiar prin simplul fapt că oamenii le ating și nu se spală pe mâini.

La începutul anilor 1970, se estima că existau aproximativ 280.000 de infecții în fiecare an, cei mai afectați fiind copiii mici.

Au cumpărat, în ciuda interdicției federale

Majoritatea persoanelor infectate au declarat că au cumpărat țestoasele online, în ciuda interdicției federale de vânzare a acestor animale ca animale de companie. Mai mult de jumătate dintre ele le-au cumpărat de pe același site.

CDC suspectează că focarul este de fapt mai mare decât numărul de cazuri raportate.

Pentru a evita astfel de riscuri de infectare, CDC spune că oamenii ar trebui să cumpere numai broaște țestoase cu carapacea mai lungă de 10 cm și să se asigure că le achiziționează de la magazine de animale de companie de încredere sau de la centre de salvare. De asemenea, broaștele țestoase nu sunt animale de companie potrivite pentru copiii sub cinci ani, pentru adulții de peste 65 de ani sau pentru cei cu un sistem imunitar slăbit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE