Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Milioane de animale, afectate de cutremurele din Turcia. Cele care au scăpat cu viață își caută disperate stăpânii

Cutremurele din Turcia și Siria au făcut victime și printre animalele de companie. Peste 13 milioane de oameni au fost afectați și aproximativ tot atâtea patrupede, estimează specialiștii veterinari. Cele care au scăpat cu viață își caută disperate stăpânii prin molozul care până acum o săptămână însemna acasă.

Un câine a fost salvat la șase zile de la cutremur. A fost găsit abandonat într-o clădire care încă era în picioare.

Nadide Nar, veterinar voluntar: „Am fost sunați în legătură cu acest caz. Cățelușa era la al patrulea etaj, lângă acoperiș. Am mers și am luat-o de acolo. E foarte fericită. Mulțumim lui Dumnezeu.”

Voluntarii lucrează non-stop pentru a salva animalele de sub dărâmături sau din clădirile abandonate

Voluntarii lucrează non-stop pentru a salva animalele de sub dărâmături sau din clădirile abandonate. Organizația Four Paws International a început o strângere de fonduri pentru voluntarii din teren.

Jackson Zee, director Programul de Dezastre: „Fondurile primite vor merge către voluntarii care acordă ajutorul medical sau veterinar de urgență, prim ajutor, pentru că veterinarii trebuie să aibă grijă de animale. Vor merge spre intervenții, mâncare, apă, servicii de salvare.”

Pentru multe animale greul de abia acum începe. Cele care au supraviețuit cutreieră străzile în căutarea stăpânilor.

Senay Tekinbas, reprezentant HAYTAP: „Am înființat spitale de teren în patru orașe, precum acesta. Încercăm să ajutăm toate animalele rănite, să le scoatem de sub dărâmături, să le oferim tratament celor rănite. De asemenea, nu este mâncare pentru ele, mâncare de păsări. Nu este nimic în niciun magazin pentru animale. Toate sunt închise sau dărâmate.”

Experții spun că numărul animalelor rănite sau afectate de cutremur este de ordinul milioanelor

Deși sunt doar estimări, experții spun că numărul animalelor rănite sau afectate de cutremur este de ordinul milioanelor.

Jackson Zee, director programul de dezastre: „Animalele sunt aproximativ jumătate din totalul de oameni afectați în zonă, cel puțin atâtea. Este cel puțin un animal la doi oameni în acea regiune. Doar estimând, două milioane de oameni în fiecare oraș, înmulțit cu 10, asta ar fi 20 de milioane, deci poate 10 milioane de animale ar putea fi afectate.”

Mai multe ONG-uri din Europa au pornit spre Turcia pentru a ajuta voluntarii de la fața locului. Patrupedele care au supraviețuit și au rămas fără stăpân vor fi adoptate de comunitate sau vor ajunge la centrele speciale, spun veterinarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE