Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reconstrucția Turciei după cutremur, o provocare. Expert în economie: „În acest caz va fi nevoie de cooperare internațională”

Publicat de: Euronews

După catastrofa umanitară, Turcia se confruntă și cu provocarea economică de a reconstrui atât locuințele distruse, cât și economia care va fi afectată de urmările cutremurului devastator. Ali Burak Güven, lector în relații internaționale și economie politică la Universitatea din Londra, a explicat pentru Euronews România ce impact va avea cutremurul asupra PIB-ului Turciei și cum își poate reveni țara, care va avea nevoie și de cooperare internațională.

Dr. Ali Burak Güven a mărturisit că „este cea mai mare tragedie cu care s-a confruntat Turcia”.

„Acesta este un dezastru foarte mare, dar care are un precedent. Precedentul cutremur major a avut loc în 1999, în regiunea Marmara, din nord-estul Turciei, în apropiere de Istanbul. Acesta a afectat zonele din sud-estul țării, unde există industrii, activități de producție și agricultură. Din păcate, bilanțul victimelor se va ridica la câteva zeci de mii de morți.

Este cea mai mare tragedie cu care s-a confruntat Turcia. Din punct de vedere economic însă cred că se vor întâmpla două lucruri. Nu prevăd o întrerupere majoră a liniilor de aprovizionare, nu cred că capacitatea de producție va fi afectată foarte grav, dar dezastrul umanitar în sine și distrugerea orașelor și localităților importante vor necesita mulți ani pentru a fi reparate. Iar acest lucru este dificil de estimat.

Pe termen scurt, va trebui să asigurăm locuințe și hrană pentru zeci de milioane de oameni, iar pe termen mediu va trebui să reconstruim aceste orașe. Acum, este posibil ca acest lucru să stimuleze creșterea economică, la un anumit nivel, dar cred că toate dovezile sugerează că astfel de distrugeri duc în cele din urmă la o încetinire semnificativă a ratelor de creștere. În acest moment, în mod evident, suntem cu toții preocupați de suferința umană”, a declarat dr. Ali Burak Güven, în interviul acordat Euronews România.

Lector în relații internaționale: „Economia turcă nu s-a descurcat foarte bine în ultimii ani”

„Cred că ambele variante sunt posibile. Economia turcă nu s-a descurcat foarte bine în ultimii ani, mai ales din 2018, când a existat o problemă legată de monedă și apoi am avut perioada pandemică și, doar pentru a compara cu România, mă uitam la cifre și venitul pe cap de locuitor în Turcia acum aproximativ 10 ani, în termeni nominali de dolari americani, era mult mai mare în Turcia în 2012, 2013. Iar acum situația s-a inversat complet.

Turcia a stagnat în ceea ce privește creșterea economică și mai ales a nivelului de trai. Puteți vedea un declin palpabil al nivelului de trai în țară sau al cetățenilor obișnuiți în ultimii ani. Toți tinerii noștri pleacă deja acum din țară. Așadar, atunci când analizăm procesul de reconstrucție al Turciei, cred că ar trebui să ne uităm nu doar la redresarea țării în urma cutremurului în sine, ci și dacă Turcia își poate reveni din criza și stagnarea economică îndelungată, și sursele acesteia.

Avem nevoie de o transformare internă pentru asta. La început, în ceea ce privește reconstrucția orașelor, în ceea ce privește furnizarea de ajutor pentru milioanele de oameni care au nevoie de locuințe, alimente și alte nevoi de bază, cred că, deși Turcia are suficiente resurse pentru acest moment, aceste resurse sunt destul de limitate, iar în acest caz va fi nevoie de cooperare internațională. Sunt sigur că în acest sens, prietenii Turciei pe plan internațional îi vor veni în ajutor. Problema în acest caz este una de coordonare. Și sunt trist să spun că, până acum, guvernul turc nu a avut prea mult succes în coordonarea eforturilor de ajutorare și trebuie să vedem ce se va întâmpla ulterior”, a mai precizat Güven.

Dezastrul produs de cutremurul puternic, impact asupra politicii în anul electoral 2023. „Ne-am așteptat să reprezinte o schimbare tectonică majoră”

Întrebat despre cât timp a avut nevoie Turcia să-și revină în urma cutremurului din 1999, care a provocat moartea a 18.373 de persoane, dr. Güven a amintit că au existat „consecințe economice și politice semnificative”

„Acela a fost și un cutremur foarte mare și a fost nevoie de mulți ani pentru ca regiunea respectivă să se refacă. De asemenea, au existat consecințe economice și politice semnificative.

Actualul cutremur are o magnitudine mult mai mare și, în condiții normale, ne-am aștepta ca această catastrofă să aibă un impact mult mai mare atât asupra economiei, cât și asupra vieții politice turcești. Să reprezinte o schimbare tectonică majoră.

Ar trebui să existe o schimbare majoră și pentru politica turcă. Dar nu sunt pe deplin sigur care ar putea fi consecințele. Suntem încă în primele zile și tot ceea ce putem face în acest moment este să ne concentrăm asupra ajutorului și coordonării dezastrului. Dar îmi imaginez că impactul economic pe termen scurt nu va fi unul major. Pe termen mediu, însă, factura pentru recuperare va fi destul de mare și trebuie să existe anumite consecințe politice. Este adevărat că, teoretic, în luna mai urmează să aibă loc alegeri. Nu știm sigur dacă acestea vor avea loc”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE