Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasada României în Siria: Nu există români printre victimele cutremurului, până în acest moment

Ambasada României în Siria a declarat că nu există români printre victimele cutremurului din această ţară şi nu au fost adresate misiunii diplomatice solicitări de sprijin din partea unor cetăţeni aflaţi în dificultate din cauza seismului din 6 februarie.

Potrivit Agerpres, ambasadorul României în Siria, Dan Sandovici, a amintit că Ambasada României în Siria reprezintă şi interesele consulare ale altor state - Australia, Canada, Franta, Portugalia şi Republica Moldova.

„Nu am primit solicitări de asistenţă consular din partea cetăţenilor acestor state, în contextul cutremurului din 6 februarie”, spune diplomatul român.

2.000 de cetăţeni români trăiesc în zonele controlate de guvernul sirian

Potrivit acestuia, circa 2.000 de cetăţeni români trăiesc în zonele controlate de guvernul de la Damasc, dintre care aproximativ 850 sunt înregistraţi la ambasadă. De la începutul crizei umanitare din Siria, în 2011, peste 800 de cetăţeni români şi membri ai familiilor acestora au fost evacuaţi din această ţară. În ultimii doi ani nu au mai fost adresate astfel de solicitări, precizează ambasadorul.

Dan Sandovici subliniază că, de la apariţia primelor informaţii privind cutremurul din Turcia şi Siria, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român "a efectuat cu celeritate o serie de demersuri pentru facilitarea acordării de sprijin umanitar de urgenţă populaţiei siriene afectate de cutremur, simultan cu cele efectuate pentru sprijinirea Turciei".

La 7 februarie, în urma demersurilor MAE, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Siriei la Bucureşti a transmis oficial ministerului o listă cu necesarul de urgenţă.

„Reprezentantul sirian a insistat pe transmiterea de medicamente, materiale medicale, alimente şi, în măsura posibilului, echipe de căutare-salvare. Lista cu solicitări a fost transmisă partenerilor instituţionali”, arată Sandovici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE