Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan, posibilă întâlnire cu omologul său sirian Bashar al-Assad, pentru o soluţie de pace în Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că s-ar putea întâlni cu omologul său sirian Bashar al-Assad în cadrul eforturilor de pace privind Siria, după discuţiile trilaterale Rusia-Turcia-Siria desfăşurate la nivelul miniştrilor apărării săptămâna trecută, întâlnirea la cel mai înalt nivel de când a început războiul în Siria în anul 2011, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Într-un discurs susţinut la Ankara, Erdogan a spus că o reuniune trilaterală a miniştrilor de externe ai Turciei, Rusiei şi Siriei va fi mai întâi organizată pentru aprofundarea contactelor, după întâlnirea miniştrilor apărării din cele trei ţări desfăşurată pe 28 decembrie la Moscova.

„Am lansat un proces (trilateral) Rusia-Turcia-Siria. Miniştrii noştri de externe se vor întâlni, şi ulterior, în funcţie de evoluţii, ne vom întâlni noi ca lideri”, a spus preşedintele turc.

Rusia a susţinut de la începutul războiului guvernul sirian

În schimb, Turcia a fost principalul susţinător al opoziţiei siriene.

Acest conflict, care a ucis sute de mii de oameni, a strămutat milioane şi a atras în el puterile mondiale şi regionale, durează de mai mult de un deceniu, dar luptele au scăzut acum în intensitate, faţă de anii trecuţi.

Cu sprijinul Rusiei şi al Iranului, armata preşedintelui al-Assad a reuşit să recapete controlul asupra celei mai mari părţi a teritoriului Siriei. Combatanţii opoziţiei susţinute de Turcia menţin încă un buzunar de rezistenţă în nord-vest, în timp ce combatanţii kurzi sprijiniţi de SUA controlează la rândul lor un teritoriu lângă frontiera turcă.

O apropiere între Turcia şi Siria părea de neimaginat, până recent, iar opoziţia siriană a cerut categoric Turciei să-şi reafirme susţinerea pentru ea. Ca răspuns, Ankara a căutat să dea asigurări că nu va accepta acţiuni de natură să le creeze probleme opozanţilor sirieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE