Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia oferă ajutoare supraviețuitorilor cutremurului pentru a plăti chirie. Planul de reconstrucție anunțat de Erdogan

Guvernul de la Ankara va aloca fonduri pentru a sprijini regiunile afectate de cutremurul devastator, în cadrul unui plan de reconstrucție pus în aplicare timp de un an. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că vor fi oferite ajutoare victimelor seismului pentru plata chiriei, în cazul în care oamenii nu vor vrea să se adăpostească în corturi, relatează publicația Hurriyetdailynews.com.

„(...) Cetățenii noștri care nu doresc să stea în corturi se pot muta în reședințe plătind chirie timp de un an. Ne pregătim să acordăm 15.000 de lire pe gospodărie, inclusiv ajutorul de relocare. Pregătim un program cuprinzător care va permite reconstrucția țării, în special în zona afectată de cutremur", a declarat președintele Erdogan, conform sursei citate.

Președintele turc a dat asigurări că lucrările de reconstrucție vor începe rapid deoarece „am început deja pregătirile”.

De asemenea, compania Turkish Airlines a oferit zboruri gratuite victimelor cutremurului. Cel puțin 76.000 de persoane au fost evacuate din cele 10 provincii unde seismele au făcut ravagii și au fost trimise în alte regiuni ale țării, a adăugat Erdogan.

Agenția turcă de gestionare a dezastrelor (AFAD) a anunțat vineri seară că peste 20.200 de persoane au fost confirmate decedate, iar alte peste 80.000 au fost rănite. De asemenea, peste 3.500 de oameni au murit în Siria, numărul total al deceselor ajungând la peste 23.000.

Potrivit AP, aproximativ 12.000 de clădiri din Turcia s-au prăbușit sau au fost grav avariate, potrivit ministrului turc al mediului și planificării urbane, Murat Kurum.

De asemenea, Erdogan a recunoscut că Turcia se confruntă cu unul dintre cele mai dezastre din istoria țării și că autoritățile nu au putut intervenit în „ritmul dorit”.

„Cutremurul a distrus atât de multe clădiri încât, cu toate că au adunat cea mai mare echipă de căutare și salvare din lume, cu peste 140.000 de oameni, nu am reușit să efectuăm intervențiile la viteza pe care o dorim”, a mai precizat liderul turc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE