Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Imediat după cele două cutremure care au lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, cei mai mulți dintre oameni au căutat online date despre tragedie.

Potrivit datelor Google Trends, doar două țări -- Norvegia și Polonia -- au avut mai multe căutări pentru Siria, în comparație cu Turcia.

Siria se află într-un război civil mortal de aproape 11 ani și mare parte din zona cel mai puternic afectată de cutremure nu este sub controlul guvernului.

Teama de a izbucni o epidemie uriașă de holeră

Milioane de oameni din nordul Siriei trăiesc în tabere pentru persoanele strămutate în interiorul țării. În general, corturile nu au fost afectate, dar alte facilități-cheie au avut de suferit.

„Taberele sunt îngrozitoare. A plouat, așa că este foarte mult noroi. Una dintre temerile noastre acum este că, dacă nu există apă potabilă bună, holera va exploda. Serviciile de bază sunt la pământ. Este într-adevăr o situație teribilă.", spune directorul World Vision Syria Response, Johan Mooij, care are lucrători pe teren cu persoanele strămutate intern, pentru Euronews.com.

Dificultăți la trecerea în Siria

În sudul Turciei, salvatorii și eforturile de salvare au fost îngreunate de distrugeri. Drumurile au fost distruse, împreună cu alte infrastructuri esențiale. În nordul Siriei, agențiile se confruntă însă cu o problemă suplimentară - granița însăși.

Ca urmare a războiului civil în curs de desfășurare, nord-vestul Siriei este împărțit între controlul guvernului, al rebelilor și al Turciei. Înainte de cutremure, majoritatea ajutoarelor umanitare intrau în zonă dinspre Turcia. Cu toate acestea, restricțiile cu privire la ceea ce poate - și nu poate - intra, precum și o lipsă de capacitate generală, înseamnă că nu ajung suficiente materiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE